Verkeer in de Wetstraat.
Volledig scherm
PREMIUM
Verkeer in de Wetstraat. © Marc Baert

Brusselse stadstol splijt Open Vld in twee: Vlaamse liberalen boos op gewestcollega's

De Vlaamse én de Waalse regering zijn furieus over de Brusselse stadstol, maar het dossier brengt vooral een gespleten Open Vld aan het licht. Drijvende kracht achter de Brusselse stadstol is minister van Financiën Sven Gatz, maar vanuit Vlaanderen zal minister van Mobiliteit Lydia Peeters ten strijde moeten trekken tegen de plannen van haar partijgenoot. 

27 reacties

 • Leonarda Van Opbroecke

  1 maand geleden
  Dezelfde Groenen  willen dat in Vlaanderen tampons en maandverbanden gratis worden voor jongeren??? Eerst mensen nog meer verarmen en dan de "goede ziel" uithangen!!! Steeds de eersten om 'populisme" in de mond te nemen. 
 • karel dillen

  1 maand geleden
  Eigenlijk is dit een vorm van confederalisme, ieder gewest dopt zijn eigen boontjes, dus waarom klaagt nva nu?
 • Cris Verwilligen

  1 maand geleden
  Dit is een gewone belastingverhoging en eerlijk gezegd zou er maar 1 niveau dit kunnen opleggen: Europa. Niet de gewesten, want dan wordt het chaos, niet de federale. want wat met NL en DE/FR. we hebben al een KM-heffing (accijnzen = federaal). En akkoord, als je in Brussel woont heb je geen wagen nodig. de Brusselse ring is ook Brusselse materie. En kleine afstanden worden beloond, grote worden gestraft. En wanneer is een motor het milieuvriendelijkst? op de grote afstanden met een warme motor.
 • bob jansens

  1 maand geleden
  dit is alles behalve een slimme kilometerheffing, je betaalt gewoon een platte taks per gereden kilometer. Zo'n taks bestaat al nl de accijnzen op de brandstof (maar de accijnzen zijn slimmer dan de Brusselse kilometerheffing, immers wie met een gulzige auto rondrijdt betaalt meer accijnzen per kilometer)
 • Ludovic De Beuckeleer

  1 maand geleden
  elke Brusselaar die buiten het gewest komt gewoon laten betalen , ze hebben het voordeel dat ze geen taks of inschrijving moeten betalen en dat is discriminatie tegenover de rest van het land . als ze willen een stadstaat worden dan mogen ze dat voor mij , maar dan zonder geld van Vlaanderen .
 1. “Win-winsituatie”: VUB-professoren steunen voorstel kilometerheffing Brusselse regering
  PREMIUM
  Brussel

  “Win-winsitua­tie”: VUB-professo­ren steunen voorstel kilometer­hef­fing Brusselse regering

  Dat er iets gedaan moet worden aan het structureel fileprobleem in en rond Brussel, daar lijkt iedereen het mee eens te zijn. Maar toen de Brusselse regering donderdag haar voorstel lanceerde, stuitte ze meteen op kritiek en afkeuring langs zowat alle kanten. Mobiliteitsprof Cathy Macharis en sociaal psycholoog Frank Van Overwalle, beiden verbonden aan de VUB, steunen de branie van de Brusselse overheid. “Politici in Vlaanderen bleven maar aarzelen om maatregelen te nemen rond slimme kilometerheffing omdat er geen politiek draagvlak was. Wel, draagvlak kun je als politicus ook creëren.”
 2. Overleg slimme kilometerheffing in Brussel zal opgestart worden, verzekert Vervoort: “Wie moet men hier nu geloven?”

  Overleg slimme kilometer­hef­fing in Brussel zal opgestart worden, verzekert Vervoort: “Wie moet men hier nu geloven?”

  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet van plan om het werkschema voor het project SmartMove in vraag te stellen. SmartMove voorziet de invoering van een slimme kilometerheffing na overleg met een aantal actoren en de andere regeringen. "Ik staat borg voor het regeerakkoord en het is in die context dat ik mijn functie als minister-president uitoefen", zei Vervoort vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement.
 1. Lachaert over stadstol Brussel: “Als ik sommige acties van N-VA en MR zie... Laat ons het populisme achterwege laten”

  Lachaert over stadstol Brussel: “Als ik sommige acties van N-VA en MR zie... Laat ons het populisme achterwege laten”

  Voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verdient het Brusselse voorstel voor een stadstol een ernstig debat met zowel het Vlaamse als het Waalse gewest, waarna de drie regio's een akkoord moeten vinden. Een vorm van rekeningrijden is volgens Lachaert “geen onnozel idee”, en hij roept de andere partijen op “het populisme achterwege te laten”, zo klonk het op Radio 1. Maar Brussel kan de stadstol niet eenzijdig invoeren, waarschuwde hij ook.
 1. Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plussers
  Play
  Covid-19

  Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plus­sers

 2. 15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug
  Play

  15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug