Brusselse rechtbankvoorzitter Hennart niet onder indruk van omzendbrief geweld tegen politie: “Het parket heeft het recht om zaken te seponeren”
BrusselRechter Luc Hennart, erevoorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, is niet onder de indruk van de omzendbrief die justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft uitgewerkt rond geweld tegen politieagenten. De minister wil nultolerantie en lik-op-stukbeleid, maar Hennart spreekt van “zand in de ogen strooien.” “Het parket heeft het recht om zaken te seponeren”, zei hij in ‘De Afspraak’.
Delen per e-mail
“In het strafwetboek staan wetsbepalingen die een verschil maken tussen geweld ten opzichte van de burger en geweld ten opzichte van politiemensen, waarom dan die omzendbrief nog?”, vraagt Hennart (66) zich af. “Het is zand in de ogen strooien. Laat ons de tools gebruiken die vandaag bestaan.”
“Het is aan de magistraten van het Openbaar Ministerie om al dan niet te vervolgen, en niet aan de minister van Justitie. De magistraten van het parket nemen in volledige onafhankelijkheid de beslissing. Een dossier is samengesteld uit pv's en soms blijkt uit het onderzoek dat er te weinig elementen zijn om een zaak aanhangig te maken bij een rechter. Ik ben ervan overtuigd dat de collega's van het parket niet zomaar seponeren. (...) Het parket heeft recht om zaken te seponeren. (...) En rechters zijn er niet alleen maar om te veroordelen.”
Ook verbaast Hennart zich erover dat er prioriteit moet verleend worden “aan feiten inzake geweld tegen de politie en niet aan feiten rond intrafamiliaal geweld”.
Hennart kwam ook nog terug op de agente die in het Brusselse Sint-Joost op straat werd aangevallen en daar op zender RTL-TVI over getuigde. De rechter blijft erbij dat de agente met haar getuigenis meer kwaad dan goed deed. “Ze sprak over totale straffeloosheid en dat is verkeerd. Politiemensen moeten ervan overtuigd zijn dat ze een heel belangrijk ambt uitoefenen en heel moeilijk werk verrichten. Maar het is niet aan hen om te bepalen of er al dan niet vervolging plaatsvindt. Dat is de taak van het parket.”
“Een rechter moet niet meegaan in die sfeer”
De jongere die in april bij rellen na de dood van scooterrijder Adil in Anderlecht mee een politiecombi vernielde en wegliep met een dienstwapen waarmee hij in de lucht schoot, kreeg hiervoor 200 uur werkstraf. Te laks? “Luister, ik praat geweld tegen de politie niet goed. We moeten respect hebben voor de politie. Maar een rechter houdt rekening met de leeftijd van een verdachte en zijn al dan niet blanco strafblad. Ik kan goed begrijpen dat de gewone burger het daarmee moeilijk heeft, maar een rechter moet niet meegaan in die sfeer”. Hij onderstreept dat een rechter in volle onafhankelijkheid moet oordelen.
“Te weinig vorming, te weinig ervaring”
Er schort volgens de rechtbankvoorzitter iets aan de politieopleiding. “Ik ben bezorgd en zelfs bang dat poltiemensen op terrein te weinig voming hebben gekregen en te weinig ervaring hebben. Politiemensen die reageren op gewelddaden, moeten niet meer geweld gebruiken. Er zijn andere middelen.” Een uitspraak die bij de politiebonden allicht niet in goede aarde zal vallen.
De omzendbrief blijft voor Hennart dode letter. Hij vraagt “om wat afstand te nemen van de sfeer die vandaag bestaat, laat het openbaar ministerie en rechters hun taken uitoefenen.”
Hij kreeg de slotvraag voorgeschoteld of hij niet wereldvreemd overkomt. “Dat is een mening en we leven in een democratie. Ik heb heel veel respect voor de meningen als die op een serene manier kunnen besproken worden”.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe zal geweld tegen de politie voortaan aangepakt worden? En wat zal er precies veranderen?
Vanaf eind deze week mag geweld tegen de politie niet meer geklasseerd worden zonder gevolg. Daarover hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en het College van procureurs-generaal een omzendbrief klaar. Maar dat wil niet zeggen dat daders altijd voor de rechter komen. "Menselijke uitzonderingen blijven mogelijk." -
INTERVIEW
Bende van Nijvel-special van podcast de volksjury vanaf donderdag online: “Van luisteraars kregen we te horen dat we hun vriendinnen in de lockdown zijn, dat doet echt deugd”
Luisteraars van de podcast de volksjury - met kleine letters - hebben komende donderdag met stip aangeduid in hun agenda. De eerste aflevering van hun langverwachte bende van Nijvel-special is dan te luisteren via de podcastkanalen. Op vier jaar tijd is “de uit de hand gelopen interesse in true-crime” van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck een van de grootste Vlaamse podcasts geworden. Elke aflevering bereiken ze meer dan 25.000 luisteraars waarvan een aanzienlijk deel uit Nederland. -
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
192
HET DEBAT. Moeten de scholen opnieuw sluiten?
Steeds meer scholen rekenen af met een corona-uitbraak. En dat is duidelijk te zien aan de cijfers: het aantal besmettingen met het coronavirus is bij de 0- tot 9-jarigen op een week tijd met 84 procent toegenomen. Het gevolg? Tal van gesloten scholen én een toenemende druk. Want, als de cijfers zo stijgen, moeten de scholen dan niet opnieuw gesloten worden? Wat denk jij? Moeten de scholen opnieuw sluiten? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden. -
Brussel
Politiebonden verontwaardigd over rechtbankvoorzitter Hennart: “Totaal wereldvreemd die man”
De politiebonden reageren verontwaardigd op de uitlatingen van de Brusselse rechtbankvoorzitter Luc Hennart in ‘De Afspraak’ gisteravond. De rechter acht de omzendbrief die justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft uitgewerkt om paal en perk te stellen aan het geweld tegen politiemensen niet nodig. Ook vindt hij dat agenten die te maken kregen met fysieke agressie tijdens een interventie, terughoudendheid aan de dag moeten leggen. “Als je blind blijft voor zulke feiten, ben je echt totaal wereldvreemd en niet goed bezig”, reageert Carlo Medo (NSPV). -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden.
194 reacties
Roger Gilis
Jan Van de Velde
joanna clinck
Jan Roesems
julien de meulder