Luc Hennart in 'De Afspraak' op Canvas.
Volledig scherm
Luc Hennart in 'De Afspraak' op Canvas. © VRT

Brusselse rechtbankvoorzitter Hennart niet onder indruk van omzendbrief geweld tegen politie: “Het parket heeft het recht om zaken te seponeren”

BrusselRechter Luc Hennart, erevoorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, is niet onder de indruk van de omzendbrief die justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft uitgewerkt rond geweld tegen politieagenten. De minister wil nultolerantie en lik-op-stukbeleid, maar Hennart spreekt van “zand in de ogen strooien.”  “Het parket heeft het recht om zaken te seponeren”, zei hij in ‘De Afspraak’.

194 reacties

 • Roger Gilis

  2 maanden geleden
  Geweld tegen ordediensten, gelijk welke, zou NOOIT geseponeerd mogen worden. Direct voor de rechtbank, en geen 3 maand later.
 • Jan Van de Velde

  2 maanden geleden
  Waarom 'rechtbankvoorzitter' in de titel? Hij is met pensioen en er zijn er die blij zijn dat hij met pensioen is. En zijn mening is even veel waard als die van de andere staatsburgers: er wordt niet eens geluisterd! Vrijheid van meningsuiting voorbehouden aan  ex-magistraten uit de ivoren toren?
 • joanna clinck

  2 maanden geleden
  die heeft iets tegen de politie
 • Jan Roesems

  2 maanden geleden
  Mr. Hennart vergeet dat justitie de plicht heeft om de maatschappij te beschermen tegen herrieschoppers en mensen die zich afzetten tegen Politie , brandweer en ambulanciers?
 • julien de meulder

  2 maanden geleden
  op staande voet ontslagen is niet bekwaam en gaat niet mee met de tijd de criminaliteit zegevierd door hun  laksheid .
 1. HET DEBAT. Moeten de scholen opnieuw sluiten?
  192

  HET DEBAT. Moeten de scholen opnieuw sluiten?

  Steeds meer scholen rekenen af met een corona-uitbraak. En dat is duidelijk te zien aan de cijfers: het aantal besmettingen met het coronavirus is bij de 0- tot 9-jarigen op een week tijd met 84 procent toegenomen. Het gevolg? Tal van gesloten scholen én een toenemende druk. Want, als de cijfers zo stijgen, moeten de scholen dan niet opnieuw gesloten worden? Wat denk jij? Moeten de scholen opnieuw sluiten? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
 2. Politiebonden verontwaardigd over rechtbankvoorzitter Hennart: “Totaal wereldvreemd die man”
  Brussel

  Politiebon­den verontwaar­digd over rechtbank­voor­zit­ter Hennart: “Totaal wereld­vreemd die man”

  De politiebonden reageren verontwaardigd op de uitlatingen van de Brusselse rechtbankvoorzitter Luc Hennart in ‘De Afspraak’ gisteravond. De rechter acht de omzendbrief die justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft uitgewerkt om paal en perk te stellen aan het geweld tegen politiemensen niet nodig. Ook vindt hij dat agenten die te maken kregen met fysieke agressie tijdens een interventie, terughoudendheid aan de dag moeten leggen. “Als je blind blijft voor zulke feiten, ben je echt totaal wereldvreemd en niet goed bezig”, reageert Carlo Medo (NSPV).
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"