Brussels burgemeester Philippe Close (PS) na kritiek op massabetoging: “MR voedt zich met één controverse per dag”
Aan het Justitiepaleis in Brussel kwamen gisteren zo’n tienduizend mensen samen tijdens een betoging tegen racisme en politiegeweld. De betoging zelf verliep zonder problemen, maar na afloop kwam het tot rellen en werden enkele winkels geplunderd. De Brusselse politie heeft intussen 239 mensen gearresteerd, zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) deze ochtend bij RTBF. Hij reageerde daar op de kritiek van verschillende politici: “We hebben steeds de afweging gemaakt tussen de openbare orde, de vrijheid van meningsuiting en de gezondheidsvoorschriften.”
Delen per e-mail
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) kreeg bij zijn bezoek aan de radiostudio van RTBF deze ochtend een mondmasker met daarop ‘I can’t breathe’ cadeau van één van de organisatoren van de manifestatie van dit weekend. Twee weken geleden waren ‘I can’t breathe’ de laatste woorden van de zwarte Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam na brutaal politiegeweld. Zijn dood zorgde voor een wereldwijde golf van protest tegen racisme en politiegeweld, en was ook de aanleiding voor de ‘Black lives matter’-manifestaties in ons land.
In Brussel kwamen zo’n 10.000 actievoerders op de been. Politici en virologen reageerden ontgoocheld, en al snel klonk kritiek op het stadsbestuur. Burgemeester Close wees erop dat het stadsbestuur een afweging moest makken tussen het bewaren van de openbare orde, het recht op vrije meningsuiting en het beschermen van de volksgezondheid.
“Publieke expressie moet worden toegestaan. We kunnen de bevolking niet langer vragen om de woede te bedwingen. Diversiteit zit in het Brusselse DNA en is de kracht van de stad,”, aldus Close, die de grote verantwoordelijkheidszin van de manifestanten benadrukte, “van wie 99,9 procent een mondmasker droeg”. “Het stadsbestuur en de organisatoren hebben nauw samengewerkt”, klonk het, “In totaal verdeelde de stad zo’n 4.000 mondmasker onder de betogers”.
Het is misschien het thema van het evenement waar sommige leden van de MR moeite mee hebben
“Wilmes kon me sinds donderdag bellen”
Close haalde hij scherp uit naar de Brusselse oppositiepartij MR, na de kritiek van premier Sophie Wilmes en partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez: “Het is misschien het thema van het evenement waar sommige leden van de MR moeite mee hebben”, klonk het. Dat de premier gisteren betreurde dat er geen alternatief werd gevonden, pikt de Brusselse burgemeester niet: “Ik neem altijd de verantwoordelijkheid voor mijn daden,” zei hij. “Ze had mijn telefoonnummer en ze kon me sinds donderdag bellen. Ik merk vooral op dat er een partij is die zich voedt met één controverse per dag,” concludeerde hij. Intussen is een ontmoeting tussen premier Sophie Wilmès en burgemeester Philippe Close vastgelegd voor morgen om 9 uur.
Bouchez reageerde vanmorgen op Twitter meteen bijzonder gepikeerd op de verwijzing van Close naar zijn partij. “De houding van Philippe Close is onaanvaardbaar. De MR mobiliseert zich elke dag in de strijd tegen het racisme, ook gisteren. Wij deden dat met respect voor de gezondheidsregels. Ik vraag hem excuses voor zijn onaanvaardbare uitlatingen.
De Brusselse burgemeester kreeg op Twitter wél de steun van zijn collega van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (DéFI). “Een beetje intellectuele eerlijkheid: iedere burgemeester weet dat het onbegonnen werk is een manifestatie met enkele duizenden potentiële deelnemers te verbieden. Iedereen moet zich verantwoord gedragen in deze periode van gezondheidscrisis”, vindt hij. Zijn partijgenoot en Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt reageerde op LN24 gelijkaardig: “Ik kan mij moeilijk voorstellen dat een burgemeester dergelijke manifestatie verbiedt met als risico spontane en gewelddadige acties”. Hij hekelde ook “de ideologische en politieke uitlatingen van bepaalde partijen”.
“Cliëntelisme”
“We hebben uitdrukkelijk gewaarschuwd afgelopen vrijdag voor de risico’s verbonden aan de betoging in Brussel vandaag (zondag, red.). Het is bijzonder spijtig om in de huidige omstandigheden te zien dat we gelijk krijgen”, reageerde de Brusselse N-VA zondagavond al op de betoging en de rellen nadien. Met 10.000 mensen samentroepen zonder enige ‘social distancing’ is voor de partij onverantwoord. Voor de Brusselse parlementsleden Cieltje Van Achter, Mathias Vande Borre en Gilles Verstraeten draagt burgemeester Philippe Close een verpletterende verantwoordelijkheid.
Ook volgens Vlaams Belang is Philippe Close “schuldig aan politiek onverantwoordelijk gedrag en schaamteloos electoraal cliëntelisme”. Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere is kritisch: “Voor Close gaat het eerder om ‘black votes matter’ dan om ‘black lives matter’.” Brusselse parlementslid Dominiek Lootens vult aan: “Op een ogenblik dat het omwille van de volksgezondheid wordt verboden om de begrafenis van familieleden bij te wonen, familie in rusthuis of ziekenhuis te bezoeken, familie of vrienden te ontmoeten, staan de politiek verantwoordelijken in Brussel toe dat duizenden mensen opeengepakt staan. Door onverantwoordelijke PS-politici staat de ganse heropstart van onze stad en samenleving op losse schroeven.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Corona kost België al meer dan 30 miljard euro
Ons land zal tegen eind dit jaar 31,5 miljard euro hebben uitgegeven om de coronacrisis aan te pakken. De kosten lopen bovendien verder op door de economische schade. Dat becijferde De Morgen. -
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen. -
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren. -
-
26
Nog geen witte rook in dossier regiovorming
De Vlaamse regering heeft nog geen akkoord bereikt over het dossier van de regiovorming. Dat verneemt persagentschap Belga uit goede bron. -
Dit zijn onze favoriete statement-tassen
Niets beter dan een opvallende handtas om je outfit helemaal af te maken. Ninashop.be selecteerde haar favoriete statement-tassen voor echte powervrouwen zoals jij. -
Politici veroordelen massaprotest in Brussel: “Dit is nefast voor verspreiding van het virus”
Tienduizend betogers die een Black Lives Matter-kreet slaakten in Brussel: de boodschap was niet mis te verstaan, maar verschillende politici veroordelen nu het massaprotest. Veel te gevaarlijk in coronatijden, klinkt het. “Dit is nefast voor de verspreiding van het virus”, stelt Maggie De Block in een tweet. -
Roeselare
Zwalpende cafébaas moet auto laten staan, wacht even en rijdt dan toch weer weg… in de armen van de politie
Een 55-jarige cafébaas uit Roeselare mag 2,5 maanden niet rijden omdat hij twee keer in een dik half uur betrapt werd op rijden onder invloed. Een politiepatrouille moest uitwijken om een botsing te vermijden. V. zal ook een jaar lang met een alcoholslot in zijn wagen moeten rondrijden.
181 reacties
Elle Devee
patrick feyen
Daniel Borgions
Claudia Rosseel
Pascal Fransen