Brussel gaat landbouwgrond kopen in Vlaams- en Waals-Brabant “om Brusselse bevolking te voeden”
BrusselHet Brussels Gewest gaat "in de komende maanden en jaren" landbouwgrond kopen in Waals- en Vlaams-Brabant om de biodiversiteit te bewaren en lokale landbouw te promoten om een deel van de Brussels bevolking te voeden. Dat verklaarde Brussels milieuminister Alain Maron (Ecolo) op LN24. Zijn uitspraken leverden meteen scherpe kritiek op.
Delen per e-mail
"Het Gewest zal deze landbouwgronden ter beschikking stellen van landbouwers met het oog om de korte keten aan te moedigen. De gesprekken lopen", aldus de minister die geen verdere details gaf, met name over de middelen die hij daarvoor wil uittrekken.
Het voorstel werd meteen afgeschoten door Alexia Bertrand, de MR-fractieleidster in het Brussels Parlement. "Dus het Brussels Gewest gaat gronden kopen in Waals- en Vlaams-Brabant om de Brusselaars te voeren? Schakelen we over op een planeconomie? In de huidige toestand is dat niet de rol van de staat. Het Gewest moet eerst de weinige middelen die ze heeft beheren om zijn basisverplichtingen (werk, infrastructuur) na te komen", schreef ze op Twitter.
Cieltje Van Achter, N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement was eveneens verontwaardigd. “Paars-groen in actie: we kopen landbouwgrond om Brusselaars te voeden. Zot idee, zelfs mocht Brussel massa’s geld teveel hebben. De realiteit is dat de Brusselse begroting structureel in het rood staat en we nog steeds wachten op een deftig relanceplan. #zucht”, klonk het op de sociale media.
Ook N-VA-Kamerlid en Vlaams-Brabander Theo Francken reageerde scherp op Twitter: "Maar enfin, kunnen die Groenen nu echt eens geen dag normaal doen?! Wegentol invoeren en onze schaarse Brabantse landbouwgrond opkopen. In welke eeuw leven die groene vogels eigenlijk?”
“Totaal gebrek aan overleg”
Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR) zegt dat hij met verbijstering kennis heeft genomen van de verklaringen van Alain Maron. “Landbouwgrond is extreem duur en de toegang tot de grond is ingewikkeld in Wallonië. Dat een Gewest aankondigt een aankoopbeleid te hebben gaat de druk voor veetelers en land- en tuinbouwers verhogen”, aldus Willy Borsus, die het “totaal gebrek aan overleg van het Brussels Gewest met het Waals Gewest” hekelt. Dat is ook het geval voor het dossier van de Brusselse stadstol, voegt hij eraan toe.
Borsus stelt nog dat hij bereid is om werk te maken van de korte keten, voedingszones rond de grote steden of het dichter bij elkaar brengen van producenten en verbruikers. Maar dat moet op een ernstige wijze gebeuren, in overleg met de betrokken sectoren en niet ten koste van bedrijven die pertinente initiatieven ontwikkelen.
Ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) lijkt niet warm te lopen voor de Brusselse landbouwplannen. “Vlaamse boeren dragen bij aan de voedselvoorziening van alle Belgen, bij voorkeur op de eigen gronden. Laat ons die niet nog schaarser maken”, tweette Crevits.
GoodFood-stategie
Ondertussen heeft Maron meer tekst en uitleg gegeven bij zijn plannen. “De aankoop van landbouwgrond om de landbouw te behouden of te versterken op lange termijn is een prioritaire doelstelling van de GoodFood-strategie die door de vorige regering werd goedgekeurd en die in 2016 als doelstelling had om 30 procent van de fruit- en groenteproductie in de stedelijke of prestedelijke zone te realiseren. De GoodFood 2-strategie, waarin de laatste hand gelegd wordt, is een aanvulling daarop”, verduidelijkte de Brusselse minister van Milieu.
Volgens Maron wil Brussel de specifieke doelstelling inzake voedselproductie in de eerste plaats op Brussels grondgebied realiseren, “maar sluit het niet uit dat in overleg met de buurgewesten, gronden verworven worden in de rand voor een duurzame producten in korte keten, op basis van de stadsbehoeften”. De minister stelt nog dat het Gewest dergelijke aankopen uitzonderlijk zal doen indien de kans zich voordoet. Er is een budget van anderhalf miljoen euro voorzien voor het opvoeren van het beleid in 2021, onder meer om in staat te zijn “om kansen te grijpen”.
“Korte ketens in overleg uitbouwen is een ecologische en economische opportuniteit voor Brussel en de grote rand. Onder meer Luik, Parijs en Lyon hebben al inspirerende projecten rond voedselgordels ontwikkeld”, voegt Maron er nog aan toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alle hoogrisicocontacten moeten zich op dag 1 en 7 van quarantaine laten testen
Vanaf 25 januari moeten alle hoogrisicocontacten zich op dag één en dag zeven van hun quarantaine laten testen op het coronavirus. Dat heeft de interministeriële conferentie volksgezondheid beslist op advies van de taskforce testing. De maatregel is nodig om de verspreiding van het virus verder in te dijken, klinkt het. -
77 procent van Belgen bereid tot vaccinatie tegen corona
De aftrap van de vaccinatiecampagne en de beelden van de eerste inentingen hebben een positief effect op de vaccinatiebereidheid van de Belg. Dat blijkt uit de laatste motivatiebarometer die door enkele Belgische universiteiten is samengesteld. Halverwege december gaf 56 procent van de bevolking aan dat ze zich willen laten vaccineren, dat is begin januari gestegen naar 77 procent. -
Protest op sociale media tegen vernietiging systeem terugdraaiende teller: “Laten we met z'n allen onze zonnepanelen uitschakelen”
Het Grondwettelijk Hof heeft gisteren de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, en daarop komt nu protest, onder meer via een Facebookgroep. Zo wordt in ‘Boycot de afschaf van de terugdraaiende meter’ opgeroepen om alle zonnepanelen in het land voor een dag uit te schakelen. -
-
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Brussel Familie overleden Ibrahima (23) eist de waarheid, maar roept op tot kalmte
De familie van de overleden Ibrahima Barrie (23) roept op tot kalmte, veroordeelt de rellen die plaatsvonden na de manifestatie in Brussel en wenst de gewonde politieagenten een snel herstel toe. Maar ze eist ook dat de waarheid over de dood van Ibrahima naar boven komt. Dat hebben de advocaten Alexis Deswaef en Guerric Goubau deze ochtend meegedeeld. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.
38 reacties
walther truyens
bob jansens
Marlene De Smedt
Cyriel Claessens
camille wallemans