Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).
Volledig scherm
Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). © Vertommen

Brouns: “Boerenbond geeft advies, boer moet zelf keuzes maken”

Vlaanderen kent vandaag de meest kwaliteitsvolle land- en tuinbouw van Europa, en dat is voor een stuk ook de verdienste van de belangenorganisaties. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) gezegd in 'De Ochtend' (Radio 1), in een reactie op de reportage van 'Pano' over de stikstofcrisis en rol van de Boerenbond als belangenorganisatie. Zulke organisaties adviseren de landbouwers, "maar het is de ondernemer zelf die de keuzes moet maken", zei Brouns.

22 reacties

 • Marc Baeyens

  2 maanden geleden
  Hoe kan een 'ondernemer' die financieel met handen en voeten gebonden is aan de boerenbond nog zelf beslissen. cD&v blijft het speeltje van de hunker naar een meer-winst-organisatie op kosten van de boeren.
 • bob jansens

  2 maanden geleden
  aan Valentijn Jacobs, de Boerenbond is destijds opgericht door pastoor Mellaerts dorpspastoor in Heist-op-den-Berg gehucht Goor, met als doel de boeren een eerlijk inkomen te geven. Maar zoals steeds met dit soort organisaties, wordt na een aantal jaren het oorspronkelijke doel ondergeschikt aan de belangen van de beheerders. Zo ook met de BB
 • Patrick Van Lersberghe

  3 maanden geleden
  En wie heeft die uitbreidingen toegestaan door omgevingsvergunningen toe te kennen mevrouw Demir? Toch de Vlaamse overheid op basis van de toenmalige normen, niet?
 • Marc Vandeputte

  3 maanden geleden
  De ene producent is de andere niet: als één Smartphone baas zegt: de nieuwe IPhone moet 1000 euro/ stuk kosten, dan lukt dat en aanvaard de consument dat. Als duizenden boeren eisen dat het varkensvlees xx euro/kg moet kosten om nog maar juist leefbaar te zijn, lukt dat niet. Raar hé...
 • Gerry Cle

  3 maanden geleden
  De boerenbond heeft enorme belangen in veevoederbedrijven, zaden en plantgoedleveranciers en meststoffabricanten. Natuurlijk adviseren ze uitbreiding en dus meer afname van die producten. Brouns verdedigd de cd&v zuil en Demir valt die zuil aan. Ouderwetse politiek. De fout ligt aan ons, consumenten, die een kip, vlees en groenten willen voor enkele euro's.
 1. IN KAART. Bekijk hier wanneer jouw gemeente afgeschakeld zou worden bij (dreigend) stroomtekort in 2025

  IN KAART. Bekijk hier wanneer jouw gemeente afgescha­keld zou worden bij (dreigend) stroomte­kort in 2025

  In 2025 sluiten (wettelijk gezien) alle kernreactoren in ons land. Daardoor loert een stroomtekort om de hoek, alsook het afschakelplan. Bij een (dreigend) tekort aan elektriciteit kan zo'n afschakelplan immers in werking treden. Dat gebeurt automatisch of manueel. Bij een deel van de eindafnemers wordt de elektriciteitslevering dan tijdelijk stopgezet om zo de vraag drastisch te verminderen en terug te brengen naar het niveau van het aanbod. Ontdek hier wanneer uw gemeente of straat aan de beurt zou zijn.