De kerncentrale van Doel.
Volledig scherm
De kerncentrale van Doel. © ANP/EPA


Directeur van kerncentrale vindt gekibbel van regering gevaarlijk: “Enkel scenario bestudeerd om doel 3 definitief te sluiten”

Morgenavond gaat kernreactor Doel 3 voor het laatst elektriciteit produceren, na een carrière van veertig jaar. Dan begint een jarenlang proces van stopzetting en ontmanteling. Prijskaartje: circa een miljard euro.

 1. Sluiting Doel 3 binnenkort onomkeerbaar? Verlinden: “Onderzoeken of voorbereiding ontmanteling op veilige manier kan worden uitgesteld”
  Update

  Sluiting Doel 3 binnenkort onomkeer­baar? Verlinden: “Onderzoe­ken of voorberei­ding ontmante­ling op veilige manier kan worden uitgesteld”

  Hoewel meerdere meerderheidspartijen er nog op hopen, lijkt het geen optie meer om Doel 3 stand-by te houden na de sluiting op 23 september. De voorbereidende werken voor de ontmanteling sluiten een herstart uit, concluderen experts uit de recentste contacten tussen de nucleaire waakhond FANC en Electrabel (Engie), de uitbater van de kernreactor. Dat schrijft ‘De Tijd’ woensdag. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aan FANC gevraagd of uitstel op een veilige manier mogelijk is.
 2. ONZE OPINIE. “Waarom kwam de vraag van Annelies Verlinden pas gisteren? Anderhalve week voor de kerncentrale sluit?”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Waarom kwam de vraag van Annelies Verlinden pas gisteren? Anderhalve week voor de kerncentra­le sluit?”

  Onze kernuitstap? Dat was sowieso al een knap staaltje Belgisch absurdisme. Maar de voorlopig laatste episode is de kers op de taart. Want wat anders te denken van de plotse vraag van Annelies Verlinden (CD&V). Anderhalve week voor de kerncentrale Doel 3 sluit, vraagt ze aan de nucleaire waakhond FANC om te kijken of het veilig is om de centrale toch niet volledig te ontmantelen. Negen dagen voor de centrale stilvalt. Het is pure paniek.
 1. Blijft Doel 3 langer open? Nucleaire waakhond FANC zet deur op een kier

  Blijft Doel 3 langer open? Nucleaire waakhond FANC zet deur op een kier

  De nucleaire waakhond FANC lijkt de deur open te laten voor een uitstel van de voorbereiding van de ontmanteling van Doel 3. Die kerncentrale stopt op 23 september met de productie van stroom en de plannen voor de voorbereiding van de ontmanteling liggen op tafel. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden had aan het FANC gevraagd of die ontmantelingsoperatie op een veilige manier uitgesteld kon worden. Volgens de CD&V-minister heeft het FANC nu geantwoord “dat een alternatieve planning voor de voorbereiding van de ontmanteling niet uitgesloten is, mits er voldoende zekerheid is over de nucleaire veiligheid”.
 2. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.