Van de 200.000 bouwvakkers in ons land komt één op de drie uit het buitenland.
Volledig scherm
PREMIUM
Van de 200.000 bouwvakkers in ons land komt één op de drie uit het buitenland. © EPA

Bouwvakbond vraagt om duidelijkere controle op detachering: “Hele ketting van mensen die onze taal en regels niet kennen”

Het aantal werfongevallen met buitenlandse arbeiders zal enkel toenemen. Dat zegt Patrick Vandenberghe van bouwvakbond ACVBIE. "Door die hele ketting van onderaannemers is controle moeilijk. Werknemers kennen vaak onze taal, regels en veiligheidsvoorschriften niet." De vakbond wil overleg met de regering om drama's zoals dat van in Antwerpen te voorkomen.

141 reacties

 • Daniel Meuleman

  1 jaar geleden
  In een land waar men kan stempelen tot aan het pensioen moet men niet verwonderd zijn dat men geen Belgen vindt om voor enkel Euro's meer een ganse dag te werken.
 • Philippe Legrand

  1 jaar geleden
  Eerst even het onderzoek afwachten. Als dit uitwijst dat de verantwoordelijkheid ligt bij mensen die het ontwerp en berekeningen gedaan hebben en allemaal perfecte Nederlandstaligen zijn dan is het wel een ander verhaal. Voor zover ik weet doet de bouwvakker wat de architect zegt en intussen staan er honderden gebouwen die gemetst zijn door buitenlanders. Daar zijn er dan toch heel weinig van die instorten.
 • koen claeys

  1 jaar geleden
  correctie : de bouw vindt hier geen mensen om aan dat loon en die condities te werken, dat laatste wordt nooit vermeld. resultaat allemaal buitenlanders die elkaar niet of amper verstaan. Dan komen er zo'n problemen uit voort. Nochtans swingen de prijzen van vastgoed de pan uit. De lonen kunnen dus zeker genoeg omhoog om vakmensen van hier te vinden, maar ja dan zal de winst minderen en daar zit het probleem
 • karel dillen

  1 jaar geleden
  Inderdaad Ludwig Vandenboer is de logica zelve en pas dit ook maar toe op de huurmarkt.
 • Francis Vissers

  1 jaar geleden
  Dit is nu in de bouw. Maar het doet zich ook voor op veel andere gebieden van tewerkstelling waar een "arbeidstekort" is. Neem nu bv. onze rusthuizen met verzorgend en verplegend personeel. Veel buitenlands personeel, zoals uit de voormalige Balkan, werkt hier. Niet enkel uit Roemenië maar ook dichterbij zoals Portugal zijn de roots. Niet moeilijk om zich voor te stellen wat de taalbarriëre kan teweegbrengen bij medicatie en/of verzorging. Personeel en oude bewoners verstaan elk iets anders!