MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez
Volledig scherm
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez © Photo News

Bouchez over behoud van belastingvoordeel voor tweede woning: "Waar moeten mensen hun geld anders opzijzetten?”

Premier Alexander De Croo heeft deze week, na ellenlange begrotingsgesprekken, zijn ‘State of the Union’ voorgesteld. De Croo zei taboes te willen doorbreken, maar raakte niet aan het belastingvoordeel voor een tweede of derde woning. Iets waar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez op hamerde. “Mensen die in België investeren in een tweede of misschien zelfs derde eigendom zijn niet per se rijk”, zei de MR-voorzitter daarover bij de Zevende Dag. “Als mensen geld willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen?” 

233 reacties

 • Marcus Vadis

  1 maand geleden
  Mensen die geen woning kunnen kopen moeten wel beseffen dat zij geen woning konden huren als alle anderen maar één woning hadden. Er mag inderdaad wel geen fiscaal voordeel zijn bij tweede woning (je hebt ook geen voordeel als je die tweede woning cash betaalt, voordeel is enkel bij hypotheek).
 • Leopold Vanhoof

  1 maand geleden
  En wie verdient er nu geen 5000€ per maand?
 • Marc Puystiens

  1 maand geleden
  Ik ben niet rijk en heb hard gewerkt om mijn eerste woning af te betalen. Nu een 2de gekocht en ingecalculeerd wat kosten en baten zijn en moet zeggen dat dit zeer scherp is maar nog doenbaar mits extra job. Als ze dit afpakken ben ik de choco. België is specialist in het wijzigen van de spelregels tijdens het spel. Zijn dan verwonderd dat niemand nog durft te investeren. Nu rente weg op boekje en je kan je geld helemaal afhalen vd bank. Prutsers.
 • Peter Nols

  1 maand geleden
  Het is niet Bouchez die verantwoordelijk is voor het opschorten van het belastingvoordeel op eerste woning in Vlaanderen. Dat is Jambon en de onvolprezen NVA.
 • rita vdbergh

  1 maand geleden
  Een maatregel op maat van de rijken, jongeren die sparen voor een woning moeten belasting betalen op hun spaarcenten en mensen die meerdere woningen kunnen aanschaffen die krijgen belastingvoordeel. Ik ken veel mensen met meerdere woningen in een vennootschap ondergebracht hebben en die rustig genieten van sociale voordelen, de wetten worden op maat geschreven van politici en de rijken.
 1. RECONSTRUCTIE. Hoe Wilmès met coup de théâtre “PS ambeteerde” en de vlucht vooruit van Van Quickenborne verkeerd uitpakte
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Hoe Wilmès met coup de théâtre “PS ambeteerde” en de vlucht vooruit van Van Quickenbor­ne verkeerd uitpakte

  Een vicepremier die tot twee keer wegloopt van tafel en een premier die de ambtswoning verlaat voor het akkoord volledig beklonken is: in de laatste sprint naar de begrotingsdeal struikelde de regering-De Croo over de nachtarbeid en de levenslange RSZ-vrijstelling voor de eerste werknemer. “Van Quickenborne wist goed genoeg dat er om 5 uur geen akkoord was, maar hij wou gewoon druk zetten op de PS.”
 2. En dan nu kibbelen over kernuitstap: oppositie duwt waar het pijn doet bij Vivaldi
  PREMIUM

  En dan nu kibbelen over kernuit­stap: oppositie duwt waar het pijn doet bij Vivaldi

  Dat het sociaal energietarief verlengd wordt, vindt de oppositie een goede zaak. “Maar daar heeft 80% van de bevolking, ook werkende mensen met een laag loon, nog steeds niets aan”, klonk het kritisch. Dat premier De Croo met geen woord repte over de kernuitstap - wat volgende maand de nieuwe splijtzwam van Vivaldi dreigt te worden - stootte op onbegrip. “Is onze energievoorziening dan geen thema?”
 3. INTERVIEW. Sophie Wilmès (MR) verliet deze week boos de onderhandelingstafel: “Ik begrijp écht niet waarom sancties voor werklozen taboe blijven”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Sophie Wilmès (MR) verliet deze week boos de onderhande­lings­ta­fel: “Ik begrijp écht niet waarom sancties voor werklozen taboe blijven”

  Sophie Wilmès (MR) deed ons deze week met verstomming slaan. De schijnbaar altijd kalme en serene vicepremier was het boos afgetrapt tijdens de nachtelijke begrotingsonderhandelingen. En zelfs vandaag wordt ze nog een beetje kwaad als ze terugdenkt aan de maatregel waar de PS zelfs niet over wilde spreken: het sanctioneren van langdurig werklozen die een opleiding weigeren. “Er zijn 150 knelpuntberoepen. Zeg nu niet dat daar niets tussenzit dat u interesseert!”