BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Boetes tot 50.000 euro voor truckers met gps-stoorzender om kilometerheffing te ontlopen

kilometerheffingTruckers die gebruik maken van een gps-stoorzender om de kilometerheffing te ontlopen, riskeren boetes tot 50.000 euro. Dat is vandaag vernomen bij Viapass, de overheidsdienst die de kilometerheffing coördineert. Er zijn bovendien drie manieren waarop de fraude opgespoord wordt: via vaste portieken boven de weg, via flexibele controlepunten en via mobiele controle-eenheden. Daarnaast kunnen onregelmatigheden ook opgemerkt worden bij de facturering, zegt Edward Claessens van Viapass.

 1. Kilometerheffing brengt in Wallonië en Brussel veel minder op dan voorzien
  kilometerheffing

  Kilometer­hef­fing brengt in Wallonië en Brussel veel minder op dan voorzien

  De kilometerheffing heeft in Wallonië slechts 174,5 miljoen euro opgebracht sinds de regeling op 1 april werd ingevoerd. Het Waalse Gewest had nochtans bij een raming begin oktober gerekend op 191 miljoen euro, en zelfs op 235 miljoen toen met het systeem werd gestart. Dat schrijft de krant la Dernière Heure. In Brussel werd, nog volgens de krant, slechts 8,5 miljoen opgehaald, hoewel er eerst op 23 miljoen was gerekend.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.