Het Antwerpse Sint-Annabos.
Volledig scherm
Het Antwerpse Sint-Annabos. © Tim Dirven

Bodemonderzoek stad Antwerpen toont aan: PFOS-norm overschreden op Linkeroever

De stad Antwerpen heeft de resultaten binnen van een eerste staalname van de verontreinigde PFOS-grond op Linkeroever. Aan het Sint-Annabos wordt de bodemsaneringsnorm duidelijk overschreden. Elders blijken de resultaten meer hoopvol.

 1. Liefst 56 liter per vierkante meter in Nieuwpoort, wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank: “Nog nooit meegemaakt”
  Play

  Liefst 56 liter per vierkante meter in Nieuwpoort, wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank: “Nog nooit meegemaakt”

  De kustgemeente Nieuwpoort kreeg maandagochtend af te rekenen met een zware wolkbreuk. Verschillende straten kwamen blank te staan waardoor her en der enkele kelders en garages onder water liepen. “Nog nooit meegemaakt in de 15 jaar ik hier woon”, getuigt bewoonster van een getroffen wijk. Ook op campings Kompas en Dunepark was er wateroverlast en in de supermarkt Aldi was het poetsen geblazen.
 1. Multinational moest amper 75.000 euro betalen voor zware PFOS-verontreiniging zodat proces de aanleg van Oosterweelverbinding niet zou hinderen, Lantis telde 63 miljoen neer

  Multinatio­nal moest amper 75.000 euro betalen voor zware PFOS-verontrei­ni­ging zodat proces de aanleg van Oosterweel­ver­bin­ding niet zou hinderen, Lantis telde 63 miljoen neer

  Multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2018 een ‘dading’ met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM. Die overeenkomst over grondverplaatsingen en -opslag wilden ze volgens De Standaard stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is ze toch opgedoken. Blijkt dat 3M amper 75.000 euro moest betalen volgens de dading, Lantis 63 miljoen euro.
 2. Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebedrijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweelwerken, maar niet ten koste van volksgezondheid”

  Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebe­drijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweel­wer­ken, maar niet ten koste van volksge­zond­heid”

  Groen-parlementsleden Mieke Schauvliege en Björn Rzoska reageren scherp op de dading tussen Lantis en chemiebedrijf 3M. "Als klopt wat we lezen in de media dan hangt de Vlaamse regering stevig aan de leiband van chemiebedrijf 3M", stellen ze. Dat 3M 75.000 euro zou moeten betalen en de Vlaamse belastingbetaler voor 63 miljoen euro zou opdraaien, zit hen hoog. Dat wordt tegengesproken door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Lantis zelf.