Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska.
Volledig scherm
Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska. © Photo News

Björn Rzoska: “Was ik Wouter Beke, dan had ik ontslag genomen”

Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska zegt in De Zondag dat hij ontslag genomen zou hebben als hij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zou zijn geweest. “Hij moet vooral zélf in de spiegel kijken. Was ik in zijn plaats, dan had ik ontslag genomen. Hij is politiek verantwoordelijk voor wat fout loopt. Ik heb bovendien geen leiderschap gezien van hem.”

 1. Jan Jambon over de zaak-Chovanec: “Ik heb ambassadeur Vallo ontmoet maar kon me het korte gesprek niet herinneren"

  Jan Jambon over de zaak-Cho­vanec: “Ik heb ambassa­deur Vallo ontmoet maar kon me het korte gesprek niet herinneren"

  Wat wist Jan Jambon (N-VA) over de tragische dood van de Slovaak Jozef Chovanec? Vandaag gaf de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken voor het eerst tekst en uitleg tijdens een speciale persconferentie die doorging in Brasschaat. Daar gaf hij toe dat hij de Slovaakse ambassadeur wél heeft gesproken in 2018, iets wat eerder ontkend werd. “Ik herinnerde me het korte gesprek niet omdat er kort daarvoor een aanslag in Luik had plaatsgevonden", aldus Jambon.
 2. Beke: “We waren voorbereid op een virus, maar niet op dit virus”

  Beke: “We waren voorbereid op een virus, maar niet op dit virus”

  "We waren voorbereid op een virus, maar niet op dit virus.” Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gezegd in de coroncommissie van het Vlaams Parlement. De CD&V-minister verdedigde er zijn aanpak van de crisis en kondigde een pakket initiatieven aan om de woonzorgcentra te wapenen voor de toekomst en een mogelijke tweede golf. Zo belooft hij het personeel van de woonzorgcentra een "gelijkwaardige loonsverhoging" als het personeel van de ziekenhuizen. De verzamelde oppositie beukte na de verdediging van zijn beleid stevig op hem in.
 1. Coronacommissie komt met aanbevelingen voor woonzorgcentra: mondmaskers, kleurcodes en meer aandacht voor welzijn

  Coronacom­mis­sie komt met aanbevelin­gen voor woonzorg­cen­tra: mondmas­kers, kleurcodes en meer aandacht voor welzijn

  Elk woonzorgcentrum moet een rollende stock aan beschermingsmateriaal voor minstens drie maanden aanleggen. De woonzorgcentra mogen ook niet zomaar volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Dat staat in de eerste aanbevelingen van de coronacommissie in het Vlaams Parlement. De resolutie werd vrijdag unaniem goedgekeurd. “Bij de start van deze commissie had niemand kunnen denken dat de urgentie al zo snel daar zou zijn”, zei commissievoorzitter Björn Rzoska (Groen).