Biostatisticus Molenberghs: “Belgische horeca zou als een van de eersten in Europa kunnen heropenen”
De Belgische horeca zou als een van de eersten in Europa kunnen heropenen. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs bij HLN LIVE. “Onze cijfers evolueren gunstiger dan in buurlanden”, klinkt het. Volgens coronacommissaris Pedro Facon moeten we minstens drie weken in een gunstige zone zitten vooraleer er sprake zou kunnen zijn van een verdere versoepeling van de maatregelen.
Delen per e-mail
Voor de volgende versoepelingen moeten we minstens drie weken in de veilige zone zitten volgens coronacommissaris Pedro Facon. “Predicties geven inderdaad half januari aan, maar daar is onzekerheid over”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs bij HLN LIVE. “Voor een epidemie als deze is vijf, zes, zeven weken een lange periode. Er kunnen altijd wel dingen gebeuren en hopelijk in de goede zin, bijvoorbeeld het stagneren van het aantal ziekenhuisopnames mag niet blijven duren. We willen graag in de richting van 75 evolueren, dan zou de horeca kunnen rekenen op de versoepelingen. De sector heeft al voorstellen klaar zoals groen licht in de corona-app (als voorwaarde om de horeca te betreden).”
“We gaan dat moeten bekijken, net als de sector. Onze cijfers evolueren gunstiger dan in buurlanden en de kans bestaat dat wij als eerste in de rij staan om de horeca te heropenen als we die opoffering van Kerstmis en Nieuwjaar kunnen verteren. De app is zeker een positief en nuttig instrument, maar niet iedereen gebruikt het. Dus 100 procent betrouwbaar is het nooit. Daarnaast blijven maatregelen zoals afstand houden, inzetten op goede ventilatie en organisatie belangrijk. De sector wil en kan dat doen”, is Molenberghs overtuigd.
Cijfers
Molenberghs gaf ook zijn kijk op de nieuwste coronacijfers. “De positiviteitsratio zien we voor het eerst in lange tijd onder de 10 procent gaan. We komen van 30 procent voor het land en in Luik bedroeg die op een gegeven moment zelfs 50 procent. Een op de twee testen was positief. In de meeste Vlaamse provincies zit die nu behoorlijk onder de 10 procent. Ondertussen zitten de provincies Vlaams Brabant en Limburg net boven 7 procent. We zijn in de richting van de veilige 3 procent aan het gaan. We willen die positiviteitsratio onder 3 procent krijgen”, aldus Molenberghs.
“Het aantal gevallen daalt iets minder snel, maar dat hadden we verwacht. Dat heeft te maken met het oude testbeleid dat wordt hersteld. Het stagnerend aantal hospitalisaties moeten we wel goed in het oog houden. Dat kan te maken hebben met patiënten uit woonzorgcentra. We weten dat in enkele streken in het land de woonzorgcentra behoorlijk getroffen zijn. We zijn er niet en hebben nog een weg te gaan, maar heel wat curves geven aan dat we op de goede weg zijn.”
Over de winkels die vandaag heropenen, zei Molenbergs: “Hopelijk zien we niet te veel drukte en kan het wat gecontroleerd worden. De laatste dagen hebben we enkele voorbeelden gezien van drukte die we liever niet zien. Ik verwacht dat de drukte vanzelf verspreid zal zijn als de meeste winkels heropenen. Daar hebben we goede hoop op. Met de cijfers van vandaag mag dat geen groot effect hebben, als we de maatregelen maar goed volgen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Steven Van Gucht ziet in heropening winkels geen groot risico: “Kunnen veilig winkelen, maar doe het niet meteen”
Een kleine maand nadat ze sloten, gaan vanochtend de winkels weer open. Op een zucht voor de eindejaarsdagen mag de consument z'n gang weer gaan, óók als dat niet-essentieel is. Maar komt die heropening wel op het juiste moment? En stevenen we dan straks weer niet af op slechte curves? Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoorden. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
1
Ruim 16 procent bedrijven niet in orde bij flitscontroles op telewerk
Ruim 16 procent van de bedrijven in de dienstensector die afgelopen maand flitscontroleurs over de vloer kregen, bleek zich niet volledig te houden aan de telewerkverplichting. Dat zei minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) dinsdag in de Kamercommissie Sociale Zaken. -
-
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
Binnenland
Raadkamer gelast vrijlating onder voorwaarden van Fornieri in dossier-Nethys
De raadkamer van Luik heeft de vrijlating onder voorwaarden gelast van François Fornieri. Dat hebben zijn advocaten in een persbericht bekendgemaakt. François Fornieri, CEO van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, werd donderdagavond na twee dagen verhoor aangehouden in het kader van het dossier-Nethys en beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren. -
Gezinnen kampen steeds vaker met tekort aan geneesmiddelen
Meer dan één op de vier gezinnen (28,5 procent) kampte de voorbije jaren op een bepaald moment met een tekort aan medicijnen. Zestien procent ondervond dit zelfs meerdere keren. Dat blijkt uit de enquête die Test Aankoop in november vorig jaar heeft gehouden bij meer dan 2.100 Belgen. De consumentenorganisatie waarschuwt dat de problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen steeds frequenter voorkomen. In 2015 bleek namelijk nog maar 21 procent van de huishoudens de voorbije vijf jaar met dit probleem geconfronteerd te zijn geweest.
34 reacties
Bart Timperman
muller kurt
Karl Stynen
Robert DE REU
Danny Buyse