Bijna de helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen.
Volledig scherm
Bijna de helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen. © Photo News/HLN

Bijna helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen, 3 op de 4 vinden dat België vierkant draait

Deze regeringscrisis toont aan dat het huidige Belgische model niet meer werkt. Dat vindt 72,6 procent van alle Vlamingen, zo blijkt uit een bevraging van iVOX in opdracht van ‘Het Laatste Nieuws’ en VTM Nieuws. Het geloof in het huidige systeem is compleet zoek, maar dat wil niet per se zeggen dat iedereen daarom voor confederalisme pleit. Daarover zijn de meningen verdeeld: 47,7 procent is voor, 37,6 procent is tegen.

266 reacties

 • william busch

  1 jaar geleden
  dit is wat onze politiekers willen eerst voor zichzelf zorgen .als vlamingen en walen federaal op verschillende partijen moeten stemmen kan je toch niet anders verwachten. de koning zou heel het systeem in vraag moeten nemen en de duizende polietiekers de laan in sturen tot er een simpel systeen is op poten gezet . we zouden dan gemakkelijk op ons 60 op pension kunnen
 • didier vandevyver

  2 jaar geleden
  confederalisme = separatisme en zeker niet aanvaardbaar voor Europa. Dus om budgettaire redenen inkrimping van hat aantal politieke mandaten met minimale inbreng van regionale parlementen en regeringen en uitbreiding van federale bevoegdheden zoals één minister van mobiliteit, milieu, landbouw, financiën enz.
 • eric maier

  2 jaar geleden
  laar maar komen. Er gaan er nog meer op VB stemmen, en een aatal die twijfelden en toch weer een linkse partij kozen, zullen nu na het stoelendansgevecht in het parlement, het continue als winnaar wanende partijen die dik klop kregen zoals de CD&V, op of NVA of VB stemmen. Ze zijn het beu, en men weet nu dat als NVA en VB een meerderheid kunnen hebben - ze waren er laatst net niet - ze de rest niet nodig hebben om te kunnen regeren.
 • Philippe Serluppens

  2 jaar geleden
  Er is maar één oplossing en dat is confederalisme . Een noodregering of expertenregering is het verlengen van de doodsstrijd van het huidige België en heeft dan ook geen nut. Laat ons om het welzijn van iedereen dit huidige België euthanaseren en een nieuw land laten geboren worden in volle frisheid. Philippe
 • John Rogers

  2 jaar geleden
  Als alles vierkant draait zitten we allemaal in een vakje, ook in België hebben zelden zoveel mensen in hun vakje gezeten dan nu..
 1. Onderwijsoverleg: waarschijnlijk geen mondmaskerplicht volgend schooljaar
  8

  Onderwijs­over­leg: waarschijn­lijk geen mondmasker­plicht volgend schooljaar

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt dat scholen het nieuwe schooljaar in code groen zullen kunnen starten. Dat wil zeggen dat er geen coronamaatregelen meer van kracht zouden zijn. Voorlopig moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en van de middelbare scholen nog steeds een masker dragen tijdens de les. Weyts wil nu in overleg met de virologen bekijken of die maatregel voor de laatste twee weken van het schooljaar al kan worden losgelaten. “We zijn blij dat scholen het vertrouwen krijgen dat ze na hun inspanningen verdienen”, reageert de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve.