Konijnen, muizen, ratten, kippen en zebravissen worden het vaakst gebruikt voor experimenten in Belgische laboratoria. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Konijnen, muizen, ratten, kippen en zebravissen worden het vaakst gebruikt voor experimenten in Belgische laboratoria. Beeld ter illustratie. © Getty Images

Bijna een half miljoen proefdieren gebruikt in Belgische laboratoria in 2021

In 2021 werden bijna een half miljoen dieren gebruikt voor experimenten in Belgische laboratoria. Ten opzichte van 2020 blijft het cijfer in Brussel ongeveer status quo. In Vlaanderen is het aantal wel gestegen, net zoals in Wallonië lichtjes. Dat blijkt donderdag uit cijfers die de drie gewesten afzonderlijk publiceren. Muizen, ratten, konijnen, kippen en zebravissen worden het vaakst gebruikt.

8 reacties

 • Kevin Devloo

  2 maanden geleden
  Iedereen kan hier wel zitten roepen nu maar als we toch massaal producten van deze bedrijven blijven kopen en gebruiken dan houden wij deze toestanden mee in stand
 • Peter Sysmans

  2 maanden geleden
  Geef minstens de namen van de bedrijven en produkten door, dan kan de consument beslissen om hier niets van te kopen !
 • hubert franck

  2 maanden geleden
  Deze dierenmishandeling moet stoppen. Deze wezens kunnen zich niet verdedigen tegen ons afschuwelijk wrede ras dat zich mens noemt.
 • Nicole Vogelaere

  2 maanden geleden
  Het helpt al om dierproefvrije cosmetica en schoonheidsproducten te kopen. Kijk achter op de verpakking voor het logootje met het peta konijntje. ultra doux shampoo zonder het merk zelf te noemen word niet in de ogen van konijntjes getest. Ook huismerken make up van Action zijn dierproefvrij en van goede kwaliteit. Deelnemende merken kan je vinden door te zoeken op "cruelty-free" je kan ook voor dierproefvrije schoonmaakmid. kiezen, ecover heeft bv wc reiniger en handzeep met het peta konijntj
 • Jennifer Peeters

  2 maanden geleden
  Schandalig. Waar zit GAIA nu met zijn grote mond. Als jaren wordt daar tegen geprotesteerd en wat werd er aan gedaan? Niks.
 1. Ook tv-figuur An Lemmens en acteur Pol Goossen willen dat Brugs Dolfinarium de deuren sluit: “Waar blijft het uitdoofscenario dat ons beloofd is?”
  Brugge

  Ook tv-figuur An Lemmens en acteur Pol Goossen willen dat Brugs Dolfinari­um de deuren sluit: “Waar blijft het uitdoofsce­na­rio dat ons beloofd is?”

  Dierenrechtenorganisatie Bite Back vraagt Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werk te maken van een uitdoofbeleid voor het laatste dolfinarium in België. Ben Weyts zette de dolfinariumkwestie in 2019 in zijn beleidsprogramma, maar nog altijd is niet afgekondigd wanneer het uitdoofscenario voor het Boudewijn Seapark zou intreden. Een open brief, ondertekend door ondernemers en BV’s, moet spoed zetten achter de kwestie.
 1. Man die zwaargewond raakte bij gasexplosie in Luik buiten levensgevaar, mogelijk sprake van wanhoopsdaad
  Update

  Man die zwaarge­wond raakte bij gasexplo­sie in Luik buiten levensge­vaar, mogelijk sprake van wanhoops­daad

  De man die gisteren zwaargewond raakte bij de gasontploffing in de Luikse gemeente Blegny is buiten levensgevaar. Dat meldt RTL Info. Volgens dezelfde bron wordt de totale schade in de straat geschat op bijna 1 miljoen euro. Volgens SudInfo bracht het slachtoffer zijn eigen woning tot ontploffing in een poging een einde aan zijn leven te maken. De man zou een recente relatiebreuk niet kunnen verwerken, klinkt het.