Zo goed als alle Belgische kinderen worden blootgesteld aan chemische stoffen, zoals pesticiden, antibiotica of insecticiden.
Volledig scherm
Zo goed als alle Belgische kinderen worden blootgesteld aan chemische stoffen, zoals pesticiden, antibiotica of insecticiden. © thinkstock

Bijna alle Belgische kinderen sterk blootgesteld aan chemische stoffen zoals pesticiden, antibiotica of insecticiden

Zo goed als alle Belgische kinderen worden blootgesteld aan chemische stoffen, zoals pesticiden, antibiotica of insecticiden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop, dat vandaag is voorgesteld. De onderzoekers gingen aan de hand van haarstalen na in welke mate kinderen in contact komen met schadelijke stoffen.

 1. Pluk zelf je boeket in de rust en natuur van ‘De Kleur van Hier en Nu’: “Iedereen heeft er momenteel behoefte aan om in de natuur te zijn”
  PREMIUM

  Pluk zelf je boeket in de rust en natuur van ‘De Kleur van Hier en Nu’: “Iedereen heeft er momenteel behoefte aan om in de natuur te zijn”

  Op vrijdag 15 mei heropent ‘De Kleur van Hier en Nu’ voor al het publiek. Deze opende haar deuren in 2019 en is sindsdien een biologisch veld waar je zelf je boeket bloemen kan plukken in de rust en pracht van de natuur. “Iedereen heeft momenteel behoefte om in de natuur te zijn. Ik mis het sociaal contact met de mensen uit de streek enorm”, aldus bloemenboerin Katarine Bouckaert. We gingen een kijkje nemen naar de prachtige weide vol bloemen.
 2. Van paracetamol tot bleekwater: deze potentieel levensgevaarlijke middelen heb je in huis (en zo ga je ermee om)
  PREMIUM

  Van paraceta­mol tot bleekwater: deze potentieel levensge­vaar­lij­ke middelen heb je in huis (en zo ga je ermee om)

  Van een overdosis paracetamol tot spatten bleekwater op de huid en handgel in de ogen. Het zijn maar enkele van de tienduizenden oproepen die het Antigifcentrum jaarlijks te verwerken krijgt. “Covid-19 is een belangrijke oorzaak van het stijgend aantal oproepen”, zegt adjunct-directeur professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. Waarvoor wordt het Antigifcentrum voornamelijk gebeld? Wat kun en moet je zelf doen wanneer je in aanraking komt met giftige stoffen? En welke zaken zijn goed om in huis te hebben ‘voor het geval dat’?