Bijna 97.000 mensen vroegen vorig jaar extra financiële steun van OCMW
In 2018 hebben de OCMW's aan 96.775 mensen financiële steun boven op hun loon of uitkering toegekend. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bij de OCMW's. Ten opzichte van 2017 (97.139) bleef dat aantal nagenoeg stabiel, maar in vergelijking met 2013 (71.092) gaat het om een stijging met meer dan een derde.
Volgens de VVSG zijn onder meer de hoge huurprijzen op de private huurmarkt en de stijgende kosten voor energie belangrijke oorzaken voor de toename in de laatste jaren van het aantal mensen dat extra financiële steun krijgt. De oplopende kosten voor mensen die krap bij kas zitten, kunnen daarbovenop nog verergerd worden door bijvoorbeeld ziekte, jobverlies of psychosociale problemen.
Voor wie weinig of geen spaargeld heeft, is de kleinste tegenslag voldoende om financiële problemen te krijgen
"Vaak gaat het om mensen met een leefloon of een ander vervangingsinkomen", zegt Karine Lycops van het Sociaal Huis in Genk. "Al kloppen ook meer mensen met een loon aan. Voor wie weinig of geen spaargeld heeft, is de kleinste tegenslag voldoende om financiële problemen te krijgen."
De lokale besturen betalen de schuldhulpverlening en financiële steun hoofdzakelijk met eigen middelen. Financiële steun gaat vooral naar huur, energie, water, medische kosten of onderwijs.
"Mensen zouden de basiskosten zelf moeten kunnen betalen met hun inkomen, waarbij werken altijd financieel voordeliger moet zijn dan niet-werken", zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG, echter. Daarom roept hij de Vlaamse regering op om maatregelen te nemen, zoals "een goed activeringsbeleid en een verhoging van de laagste inkomens.”
Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
PREMIUM
PORTRET. Kolonel Roger Housen (61). “Als de Britten en de Amerikanen doen wat ze zeggen, betekent dit de Derde Wereldoorlog”
-
Elsene
Bewoner (71) sterft bij rusthuisbrand in Elsene
In de Brusselse deelgemeente Elsene is zondagochtend brand uitgebroken in een verzorgingstehuis voor ouderen. Een bewoner van 71 jaar oud liet daarbij het leven, zegt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Boekenverkoop herleefde even door coronacrisis maar daalt sindsdien weer
De dalende trend in de verkoop van boeken die al jaren aan de gang is, werd even doorbroken door de coronacrisis. In de jaren 2020 en 2021 steeg de verkoop na enkele slechte jaren. Toch valt op dat de verkoop van Nederlandstalige boeken, zowel in de winkel als online, jaar na jaar afneemt. Dat laat de Groep van Algemene Uitgevers (GAU) weten in een persbericht. -
westmeerbeek/zoutleeuw
33-jarige man sterft na zware klap met cabrio tegen boom in Hulshout
Bij een zwaar verkeersongeval in Westmeerbeek (Hulshout) is zondagochtend een man van 33 uit Zoutleeuw om het leven gekomen. Hij verloor de controle over het stuur en belandde tegen een boom. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeeters Francis
Tom Faes
Frans CLAERBOUDT
Dirk Thyssen
Peter Janssens