Bijna 97.000 mensen vroegen vorig jaar extra financiële steun van OCMW
In 2018 hebben de OCMW's aan 96.775 mensen financiële steun boven op hun loon of uitkering toegekend. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bij de OCMW's. Ten opzichte van 2017 (97.139) bleef dat aantal nagenoeg stabiel, maar in vergelijking met 2013 (71.092) gaat het om een stijging met meer dan een derde.
Volgens de VVSG zijn onder meer de hoge huurprijzen op de private huurmarkt en de stijgende kosten voor energie belangrijke oorzaken voor de toename in de laatste jaren van het aantal mensen dat extra financiële steun krijgt. De oplopende kosten voor mensen die krap bij kas zitten, kunnen daarbovenop nog verergerd worden door bijvoorbeeld ziekte, jobverlies of psychosociale problemen.
Voor wie weinig of geen spaargeld heeft, is de kleinste tegenslag voldoende om financiële problemen te krijgen
Karine Lycops
"Vaak gaat het om mensen met een leefloon of een ander vervangingsinkomen", zegt Karine Lycops van het Sociaal Huis in Genk. "Al kloppen ook meer mensen met een loon aan. Voor wie weinig of geen spaargeld heeft, is de kleinste tegenslag voldoende om financiële problemen te krijgen."
De lokale besturen betalen de schuldhulpverlening en financiële steun hoofdzakelijk met eigen middelen. Financiële steun gaat vooral naar huur, energie, water, medische kosten of onderwijs.
"Mensen zouden de basiskosten zelf moeten kunnen betalen met hun inkomen, waarbij werken altijd financieel voordeliger moet zijn dan niet-werken", zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG, echter. Daarom roept hij de Vlaamse regering op om maatregelen te nemen, zoals "een goed activeringsbeleid en een verhoging van de laagste inkomens.”
Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
@Tom Faes, wat heeft De Wever hier mee te maken dat is toch geen minister. Volgens Kris Peeters van Cd&v die nu in het eu parlement zit leven we allemaal boven onze stand, dat waren destijds zijn woorden.
Tom Faes
4 jaar geleden
Laat alle 97000 mensen eens een brief schrijven aan mijnheer De Wever p/a Schoon Verdiep Antwerpen en maak hem wakker want die man begrijpt echt niet meer hoe erg het gesteld is met de gewone mensen en stop ermee om de schuld bij de migratie te leggen, want dat klopt helemaal niet . Doen!
Frans CLAERBOUDT
4 jaar geleden
Wat is het aandeel hiervan dat door de asielcrisis werd veroorzaakt? Wat is het aandeel asielcrisis in de totale uitkeringen OCMW? Heb de indruk dat dit altijd een wel bewaard staatsgeheim gaat blijven... Men kan zodanig veel verzwijgen dat men zich op de duur gaat afvragen hoe vrij de pers eigenlijk nog is of hoe geloofwaardig? Dan verschiet men elke keer bij de nieuwe verkiezingsuitslagen. De kiezer kan niet verder dom houden, eens keert het tij.
Dirk Thyssen
4 jaar geleden
Als men armoede aantrekt en het OCMW speelt voor de ganse wereld ,dan krijgt men dit natuurlijk. Het ergste is dat dit gedragen moet worden door onze zwaar overbelaste werkende bevolking . Wanneer gaat men deze waanzin stoppen ??
Peter Janssens
4 jaar geleden
Even ter verduidelijking: dat is bovenop de 41.000 mensen die -elke maand- €900 leefloon krijgen, €1100 voor een gezinshoofd. Tel maar uit hoeveel belastingen u als brave werkende Vlaming extra betaalt om die profiteurs, die dan waarschijnlijk nog ergens in het zwart werken, te betalen.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeeters Francis
Tom Faes
Frans CLAERBOUDT
Dirk Thyssen
Peter Janssens