(Foto ter illustratie) Een automaat voor het inleveren van plastic flesjes.
.
Volledig scherm
(Foto ter illustratie) Een automaat voor het inleveren van plastic flesjes. . © photo_news

Bijna 9 op de 10 buurtsuperettes willen openbare automaten voor plastic flessen en blikjes

Uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 432 buurtsuperettes blijkt dat 88 procent van de handelaars voorstander is van openbare automaten voor plastic flessen en drankblikjes. En 72 procent is bereid om de aankoopbon die in ruil voor de gedeponeerde blikjes en plastic flesjes uit de automaten rolt, te aanvaarden. NSZ pleit ervoor dat het pilootproject dat loopt in Brussel zo snel mogelijk wordt uitgerold.

20 reacties

 • Jan Jansens

  3 jaar geleden
  Er is weer kleine minderheid die hun wil wilt doordrukken aan de meerderheid. We zijn 1 van de beste sorteer landen ter wereld maar voor sommige is het nooit genoeg. Straks allemaal aan schuiven aan zo'n stomme sorteer automaat.
 • Peggy Cornelis

  3 jaar geleden
  In Nederland werkt het dus Belgie niet. Dan waarom gillen klimaat als men er toch niet aan wil meewerken.
 • Lore Kluwer

  3 jaar geleden
  Idee: bestaande zelfstandigensubsidies gebruiken voor automaten. Wedden dat ze nee zeggen? Ik onthoud: geen enkele handelaar bereid om een statiegeldmachine uit eigen zak te betalen. Bijna 9 op de 10 wil wel openbare automaten. Weer hetzelfde liedje dus: groen willen zijn maar alleen op kap van de belastingbetaler, die mag opdraaien voor de plaatsing van automaten. Precies de voorstanders van open grenzen: pro zolang de belastingbetaler betaalt. Zelf ervoor opdraaien? Ho maar.
 • Mario Rotsaert

  3 jaar geleden
  In Duitsland doen ze dit al jaren , werkt perfect .
 • Ben Strubbe

  3 jaar geleden
  Wij hebben een goed werkend ophaalsysteem voor PMD. Waarom moet dat veranderd worden voor een statiegeld-systeem ? Het merendeel van het zwerfvuil bestaat net níet uit flessen en blikjes. De koper van een blikje, omdat hij op dat ogenblik dorst heeft, zal dat blikje niet bijhouden om terug brengen naar de winkel of in een automaat te deponeren. En wat met kauwgom of sigarettenpeuken? Er moet ingezet worden op bewustwording en een zwaarder bestraffingsbeleid voor sluikstort.