Een C-130 van het Belgische leger.
Volledig scherm
Een C-130 van het Belgische leger. © kos

Bijna 45 jaar diende hij het vaderland, maar nu neemt Defensie eerste C-130 uit omloop

Het Belgische leger heeft zijn eerste transportvliegtuig van het type C-130H Hercules (Lockheed) uit omloop genomen. Het is de eerste stap in de omschakeling naar de Airbus A400M Atlas, die vanaf 2020 worden opgeleverd.

9 reacties

 • HUGO Wils

  5 jaar geleden
  De opvolger van de C-130 is dikke rommel.De Amerikanen hebben nog tientallen van deze toestellen vliegen in verschillende varianten waaronder de C-130 gunship. Dit toestel is uitgerust met o.a een 105mm kanon.Zowat alle C-130 vliegen bij eenheden van de Air National Guard.Het Amerikaanse Leger plant een volledige update van deze toestellen.Het was misschien interessanter geweest om mee op de kar te springen i.p.v hopen geld te verspillen aan nieuwe toestellen die nog niets bewezen hebben.
 • Jean Vandepitte

  5 jaar geleden
  Zo te zien is de C 119 mooi gerestaureerd, heeft nu het gezelschap van een mooie DC 3 (maar de militaire versie heet C-47) en nog een kleiner vliegtuig, mij niet bekend... Er zal ook wel een 'Flying Boxcar' in het legermuseum staan of hangen. 'Veilig' is relatief, want men is blijkbaar het bijzonder zware ongeval van 1996 vergeten met 34 doden in Eindhoven, alhoewel de aanleiding van het ongeval een zwerm vogels was....
 • danny buyse

  5 jaar geleden
  Er zijn bijna geen vliegtuigen die zo veilig vliegen als een C - 130! Comfort is wat anders natuurlijk!
 • dirk gommaerts

  5 jaar geleden
  Guidom de "flying boxcar' was de voorganger vd c130, nl de c119 met de dubbele staart, ( typische open vierkant aan de achterzijde ) De c119 kon je van ver onderscheiden van andere vliegtuigen. .
 • Jean Vandepitte

  5 jaar geleden
  Hallo Guido Vermeyen ?? 'Flying boxcar' ??? Dàt was de bijnaam van de voorganger van deze Hercules C130, de Fairchild C119 !!! Er staat (nou, ligt) er nog één in de kazerne van de 15e wing in Melsbroek. Enfin, een tiental jaren geleden was men er daar nog één aan 't opkalefateren..... Hoop dat ze er inmiddels in geslaagd zijn, was een beresterk vliegtuig met dubbele romp.