Bijna 4 op 10 Vlamingen ervaren meer verkeersagressie sinds corona
36 procent van de Vlamingen vindt dat de andere weggebruikers agressiever geworden zijn sinds de start van de coronacrisis in maart. Dat blijkt uit een bevraging van Vias Institute bij 1.000 Belgen. Daarnaast hebben heel wat Belgen schrik om het openbaar vervoer te nemen omdat ze vrezen een besmetting op te lopen.
Delen per e-mail
Ook in Wallonië (42 procent) en Brussel (35 procent) ervaren weggebruikers meer agressie in het verkeer sinds de start van de coronapandemie. Dat komt grotendeels omdat sommige bestuurders (veel) sneller rijden wanneer er minder verkeer is. En dat is duidelijk het geval geweest tijdens de crisis. Eerder bleek ook al dat de ernst van de ongevallen sinds 2013 niet meer zo hoog was geweest. Dat kan ook door overdreven snelheid verklaard worden.
Meer boetes voor overdreven snelheid
De federale politie kwam na de laatste flitsmarathon in oktober tot een soortgelijke conclusie. Ook toen zagen ze een stijging van het aantal uitgeschreven boetes wegens overdreven snelheid. "Minder auto's op de weg geeft bestuurders de neiging om sneller te rijden", klonk het toen. Ook in andere landen werd het fenomeen van harder rijden vastgesteld. In Frankrijk hebben de overheden in november zelfs dubbel zoveel grote snelheidsovertredingen vastgesteld, aldus Vias.
Uit de bevraging blijkt dat er op vlak van mobiliteit ook positieve punten verbonden zijn aan de coronacrisis. De vermindering van de files (62 procent) en het feit dat je je minder moest verplaatsen (56 procent) zijn volgens de Belgen de twee grootste voordelen. Twaalf procent van de bevraagde personen heeft ook de fiets (her)ontdekt als alternatief voor de wagen.
Schrik van openbaar vervoer
De schrik om het openbaar vervoer te nemen is met voorsprong het grootste nadeel op het vlak van mobiliteit van deze crisis. Eén derde van de Belgen (31 procent) en bijna de helft van de Brusselaars (47 procent) ervaart dit zo. De drukte op de voet- en fietspaden (nationaal 22 procent, maar in Vlaanderen 28 procent) en de agressie van andere weggebruikers zijn andere belangrijke nadelen die de Belg ervaart.
Een meerderheid van de Belgen (65 procent) is voorstander om infrastructureel ruimte vrij te maken voor de fiets en de voetgangers, zelfs als er hierdoor minder ruimte is voor de wagen. Deze infrastructurele ingrepen zijn zeker in een versnelling gekomen door de coronacrisis. "Ik ben verheugd dat de meerderheid van de Belgen deze positieve tendens steunt. Ik hoop dat het de zin aanwakkert om zich op een andere, meer actievere en milieuvriendelijkere manier te verplaatsen. Het is aan ons om de voorwaarden te scheppen die daarvoor nodig zijn", aldus federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ANALYSE. Op zoek naar antwoord op de cruciale vraag: hoe goed is ons land beschermd tegen een derde golf?
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Kappers en schoonheidsspecialisten eisen duidelijkheid van Overlegcomité: “Grens voor versoepelingen is veel te streng”
De kappers en schoonheidsspecialisten vragen morgen duidelijkheid over wanneer ze mogen heropenen van het Overlegcomité, het orgaan waarin de verschillende regeringen in ons land overleg plegen. Om de verspreiding van het coronavirus te te gaan, zijn ze ondertussen weer bijna drie maanden dicht. -
-
PREMIUM
Nu teambuilding niet meer kan, de coronaproof versie: “Dit brengt een nieuwe vibe op de werkvloer”
-
Kamer maakt komaf met papieren communicatie tussen bedrijven en de FOD Financiën
De federale overheidsdienst Financiën gaat binnenkort in de regel elektronisch communiceren met burgers en bedrijven. Dat staat in een wetsontwerp dat vandaag groen licht kreeg in de plenaire Kamer. Ouderwetse briefwisseling wordt de uitzondering, maar burgers die dat willen kunnen nog wel kiezen voor communicatie langs de papieren weg. -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
PREMIUM
Onderzoek helikopterkaping afgerond: “Dodelijke crash op nippertje vermeden”
Kristel A. (27), de kersverse echtgenote die Mike G. met een gekaapte helikopter uit de gevangenis van Berkendael wilde bevrijden, wordt niet mee vervolgd voor de mislukte ontsnapping. Alleen Mike G. en zijn twee vrienden moeten vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Die zal het afgeronde dossier naar de strafrechter sturen.
10 reacties
Kris Bormans
Johnny L Verhoeven
Sobek Wessels
Roger Kerhove
Patrick Marinus