Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Photo News

Bijna 18.000 overlijdens meer dan verwacht: oversterfte in 2020 te wijten aan Covid-19 en hittegolf van augustus

Afgelopen jaar vielen in België 126.000 sterfgevallen te betreuren. Dat zijn er volgens een schatting van gezondheidsinstituut Sciensano 17.966 of 16,6 procent meer dan de verwachte 108.000. De oversterfte wordt gelinkt aan drie belangrijke dodelijke gebeurtenissen: de twee golven van de coronapandemie en de hittegolf van augustus. Dat meldt Sciensano vrijdag.

7 reacties

 • Theo Marmitte

  1 maand geleden
  De oversterfte van 2020 wordt waarschijnlijk gevolgd door een ondersterfte in 2021, indien covid afneemt of verdwijnt. 1 op 2 covidsterftes waren 85 plussers. Waarschijnlijk met zware polypathologie. Die zouden toch gestorven zijn in 2021. De covid was de druppel die de emmer doet overlopen. Dus : interpreteer statistieken met een grote korrel zout.
 • Bart Maris

  1 maand geleden
  Er is voor elke leeftijdscategorie tot en met 65 jaar een duidelijke 'ondersterfte'. Belangrijk detail : de leeftijdscategorie (+75 jaar) met de ruime oversterfte is nog nooit zo groot geweest. En wat is de bijdrage van de maatregelen aan de oversterfte bij de 75-plussers? (sociaal isolement, uitstapjes, activiteiten in de buitenlucht...)
 • Freddy Sonnemans

  1 maand geleden
  En wat met de niet behandelde zieken omwille van corona?
 • Nic Geerts

  1 maand geleden
  En daarvoor heel de economie om zeep geholpen met als gevolg dat er meer mensen in armoede geraken, slechter gaan leven en er uiteindelijk meer doden achteraf zullen vallen!! Beter geen enkele maatregel genomen, op lange termijn was dit sowieso veel beter geweest!
 • danny van hoey

  1 maand geleden
  Zoals in jullie krant enige tijd geleden stond : "Ik ben beschaamd om Belg te zijn "... Dat desbetreffende artikel zegt genoeg ...
 1. Schoten hangt vol met eenhoorns voor verongelukte Loes (7)
  Schoten

  Schoten hangt vol met eenhoorns voor verongeluk­te Loes (7)

  De Antwerpse gemeente Schoten is diep geraakt door het overlijden van Loes de Laat (7), die woensdag in een tragisch verkeersongeval het leven liet. Overal duiken afbeeldingen op van een eenhoorn, nadat de familie via sociale media een emotionele oproep deed. “Ze was helemaal weg van hartjes, glitters en unicorns dus hang alsjeblieft iets op.” Loes wordt donderdag begraven. De plechtigheid is via een livestream te volgen.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"