Ziekenhuispersoneel verzorgt een coronapatiënt op de IC-afdeling van het Stuivenberg-ziekenhuis in Antwerpen. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Ziekenhuispersoneel verzorgt een coronapatiënt op de IC-afdeling van het Stuivenberg-ziekenhuis in Antwerpen. Archiefbeeld. © REUTERS

Bij nood krijgen coronapatiënten geen voorrang meer in ziekenhuis

Als omikron de zorg helemaal op stelten zet, krijgen coronapatiënten geen voorrang meer. Dat staat in het ziekenhuisnoodplan dat de FOD Volksgezondheid uitstuurt. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

 1. Deze landen hebben nu hoogste besmettingscijfers van heel Europa (en zo gaat het met landen die als eerste omikrongolf voelden)

  Deze landen hebben nu hoogste besmet­tings­cij­fers van heel Europa (en zo gaat het met landen die als eerste omikron­golf voelden)

  De besmettingscijfers zitten opnieuw in de lift in ons land en volgens viroloog Steven Van Gucht zouden ze tegen half januari kunnen stijgen tot mogelijk 125.000 nieuwe gevallen per dag. Ook de rest van Europa ziet het aantal coronabesmettingen steil de hoogte in gaan. Een overzicht van de landen die momenteel de slechtste cijfers hebben en hoe het eraan toegaat in de landen die als eerste hun grafieken de verkeerde kant zagen uitgaan.
 2. Eerdere besmetting met delta beschermt niet tegen omikron: wat is nog het nut van een herstelcertificaat?
  PREMIUM

  Eerdere besmetting met delta beschermt niet tegen omikron: wat is nog het nut van een herstelcer­ti­fi­caat?

  Wie een coronabesmetting achter de rug heeft, krijgt een herstelcertificaat. Daarmee kan je zes maanden lang probleemloos op restaurant of café, ook als je niet gevaccineerd bent of geen negatieve test kan voorleggen. Want de overheid gaat ervan uit dat je na een COVID-infectie 180 dagen beschermd bent tegen een nieuwe infectie. Maar dat laatste klopt niet meer sinds omikron opgedoken is. Moeten we het herstelcertificaat dan maar afschaffen? Drie experten leggen uit wat er precies aan de hand is.
 3. Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon”
  Play

  Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschil­len­de landen. Dat is erg ongewoon”

  De bekende Nederlandse virologe Marion Koopmans begint zich zorgen te maken over de uitbraken van apenpokken in verschillende landen. “We hebben in het verleden af en toe geïmporteerde gevallen gezien, maar normaal gezien verspreidden die zich niet verder”, klinkt het. “Nu zijn er echter nieuwe gevallen ontdekt in meerdere landen. Dat is erg ongewoon.” In België zijn er nog geen aanwijzingen dat er al gevallen van de apenpokken zijn opgedoken, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan persbureau Belga.