Bij lek in Doel kwam licht radioactief water uit reactorvat vrij
Bij het lek in kernreactor Doel 1 kwam vorige week ongecontroleerd water vrij, deelde uitbater Engie Electrabel vanmiddag mee. Het lichtradioactieve water werd meteen opgevangen in een noodtank. Het is de eerste keer dat zoiets in een Belgische kerncentrale gebeurt. Het nucleair controleagentschap FANC heeft de situatie ingeschaald als een niveau 0, een 'onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid'.
Vorige week ontdekte Engie Electrabel een lek in een reservekoelsysteem in Doel 1, waarna de reactor manueel werd stilgelegd. Het lek zou zich bevinden in een lasnaad in de bovenste buis die uit het reactorvat komt, op nauwelijks anderhalve meter van het reactorvat zelf. Het lek bevindt zich in een buizenstelsel waarin water circuleert dat de brandstofkernen in het reactorvat moet afkoelen. Het lek is moeilijk te herstellen, omdat de straling er erg hoog is.
Niveau 0
Het FANC werd ook op de hoogte gebracht van het probleem. De nucleaire regulator heeft intussen uitleg van de uitbater ontvangen en een eigen inschatting gemaakt van de ernst van het probleem.
"De exploitant heeft steeds de technische vereisten en de tijdsduur waarin acties genomen dienen te worden gerespecteerd", oordeelt het FANC. "De veiligheidsfuncties waren niet aangetast en steeds voldoende gegarandeerd. Het incident had geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu."
Om die reden is het incident ingeschaald op niveau 0 van de International Nuclear Event Scale (INES), een 'onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid'. De schaal zelf gaat van niveau 1 (afwijking) tot 7 (zwaar ongeval).
Het FANC bevestigt intussen dat het lek hersteld zal moeten zijn vooraleer de reactor mag heropstarten, samen met groen licht over eerder geplande werken die al op het programma stonden voor de komende maanden. De heropstart is voorzien voor 1 oktober.
11 maart-beweging vraagt lokale steun voor kernuitstap
In Antwerpen heeft de 11 maart-beweging vanavond actie gevoerd voor aanvang van de gemeenteraad, om de fracties te vragen Antwerpen uit te roepen tot "kernenergievrije gemeente". De beweging, een samenwerkingsverband tussen milieu-organisaties en individuen dat werd opgericht naar aanleiding van de kernramp in Fukushima, vraagt om de oudste kernreactoren en die met scheurtjes meteen te sluiten - te meer gezien het recente incident in Doel 1.
De beweging vraagt al jaren om een snelle kernuitstap en richt zich sinds enkele maanden ook specifiek naar lokale besturen, om hen te vragen zichzelf uit te roepen tot "kernenergievrije gemeente". Dat houdt het ondertekenen van een charter in waarin drie principes vermeld worden: geen stroomleverancier meer contracteren die door kerncentrales geproduceerde energie verkoopt, overschakelen op hernieuwbare energie in de eigen gebouwen en sociale rechtvaardigheid tonen door bedrijven, organisaties en personen die ook willen overschakelen te ondersteunen.
De actie was al langer gepland en was dus geen reactie op het recente lek . "Maar we zeggen al jaren dat de situatie daar verontrustend is", zegt Marc Alexander van de 11 maart-beweging. "Als de noodkoeling begint te falen, zijn we op weg naar een eigen Fukushima, en dat vlak bij een grootstad en een haven waar zoveel mensen werken. Dat zou een menselijke, maar ook economische ramp betekenen. Sowieso zijn onze oude kerncentrales door die onbetrouwbaarheid trouwens niet economisch interessant meer."
Groen, PVDA en sp.a spraken tijdens de gemeenteraad hun steun uit voor het charter, maar vonden geen meerderheid in de raad. CD&V noemde sommige van de principes "te verregaand". Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verklaarde dan weer dat de stad al eigen klimaatdoelstellingen heeft en goed op weg is die te halen. Gezien de federale bevoegdheid over het thema wilde hij niet inhoudelijk ingaan op de kernuitstap en het charter niet steunen. Wat de stedelijke bevoegdheid veiligheid betreft, verzekerde de burgemeester wel dat zijn (hulp)diensten regelmatig oefeningen houden rond nucleaire incidenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
Antwerpen/Borgerhout
Drugsdealende ‘Visboer’ die cocaïne invoerde, afgeleverd aan gevangenis
Mohamed A. is vanmiddag afgeleverd aan de gevangenis van de Begijnenstraat. De man was veroordeeld tot 7 jaar cel voor invoer van cocaïne. Hij was één van de leden van een Marokkaanse familie die verschillende viswinkels uitbaatte, maar die volgens het rechtbank vooral dienden voor het witwassen van drugswinsten. -
Kernenergie
Kernreactor Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte
De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren ligt sinds begin deze week stil als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft TV Oost gemeld en is bevestigd aan onze redactie door uitbater Engie Electrabel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een radioactief lek, maar wel om een waterlek in het noodkoelsysteem van de reactor. -
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Oude pokkenvaccin beschermt tegen apenpokken”
Het oude vaccin tegen de pokken, ook wel variola genoemd, beschermt tegen het apenpokkenvirus. Dat zegt dr. Patrick Soentjens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) vrijdag. De Deense farmaceutische producent Bavarian Nordic heeft sinds een paar jaar een effectief vaccin tegen de apenpokken, maar enkel de federale overheid kan een stock bestellen. -
Lokale PVDA-afdelingen voeren opnieuw actie tegen hoge brandstofprijzen
Meer dan dertig lokale afdelingen van PVDA hebben zaterdag actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen. De uiterst linkse partij verzamelde naar eigen zeggen ook al 95.000 handtekeningen voor haar petitie die oproept om de accijnzen op brandstof af te schaffen en de brandstofprijs te blokkeren op maximaal 1,40 euro per liter.
51 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Landsman
Gert De Vries
Gert De Vries
Kevin Vlaeminck
censor