Bij lek in Doel kwam licht radioactief water uit reactorvat vrij
Bij het lek in kernreactor Doel 1 kwam vorige week ongecontroleerd water vrij, deelde uitbater Engie Electrabel vanmiddag mee. Het lichtradioactieve water werd meteen opgevangen in een noodtank. Het is de eerste keer dat zoiets in een Belgische kerncentrale gebeurt. Het nucleair controleagentschap FANC heeft de situatie ingeschaald als een niveau 0, een 'onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid'.
Delen per e-mail
Vorige week ontdekte Engie Electrabel een lek in een reservekoelsysteem in Doel 1, waarna de reactor manueel werd stilgelegd. Het lek zou zich bevinden in een lasnaad in de bovenste buis die uit het reactorvat komt, op nauwelijks anderhalve meter van het reactorvat zelf. Het lek bevindt zich in een buizenstelsel waarin water circuleert dat de brandstofkernen in het reactorvat moet afkoelen. Het lek is moeilijk te herstellen, omdat de straling er erg hoog is.
Niveau 0
Het FANC werd ook op de hoogte gebracht van het probleem. De nucleaire regulator heeft intussen uitleg van de uitbater ontvangen en een eigen inschatting gemaakt van de ernst van het probleem.
"De exploitant heeft steeds de technische vereisten en de tijdsduur waarin acties genomen dienen te worden gerespecteerd", oordeelt het FANC. "De veiligheidsfuncties waren niet aangetast en steeds voldoende gegarandeerd. Het incident had geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu."
Om die reden is het incident ingeschaald op niveau 0 van de International Nuclear Event Scale (INES), een 'onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid'. De schaal zelf gaat van niveau 1 (afwijking) tot 7 (zwaar ongeval).
Het FANC bevestigt intussen dat het lek hersteld zal moeten zijn vooraleer de reactor mag heropstarten, samen met groen licht over eerder geplande werken die al op het programma stonden voor de komende maanden. De heropstart is voorzien voor 1 oktober.
11 maart-beweging vraagt lokale steun voor kernuitstap
In Antwerpen heeft de 11 maart-beweging vanavond actie gevoerd voor aanvang van de gemeenteraad, om de fracties te vragen Antwerpen uit te roepen tot "kernenergievrije gemeente". De beweging, een samenwerkingsverband tussen milieu-organisaties en individuen dat werd opgericht naar aanleiding van de kernramp in Fukushima, vraagt om de oudste kernreactoren en die met scheurtjes meteen te sluiten - te meer gezien het recente incident in Doel 1.
De beweging vraagt al jaren om een snelle kernuitstap en richt zich sinds enkele maanden ook specifiek naar lokale besturen, om hen te vragen zichzelf uit te roepen tot "kernenergievrije gemeente". Dat houdt het ondertekenen van een charter in waarin drie principes vermeld worden: geen stroomleverancier meer contracteren die door kerncentrales geproduceerde energie verkoopt, overschakelen op hernieuwbare energie in de eigen gebouwen en sociale rechtvaardigheid tonen door bedrijven, organisaties en personen die ook willen overschakelen te ondersteunen.
De actie was al langer gepland en was dus geen reactie op het recente lek . "Maar we zeggen al jaren dat de situatie daar verontrustend is", zegt Marc Alexander van de 11 maart-beweging. "Als de noodkoeling begint te falen, zijn we op weg naar een eigen Fukushima, en dat vlak bij een grootstad en een haven waar zoveel mensen werken. Dat zou een menselijke, maar ook economische ramp betekenen. Sowieso zijn onze oude kerncentrales door die onbetrouwbaarheid trouwens niet economisch interessant meer."
Groen, PVDA en sp.a spraken tijdens de gemeenteraad hun steun uit voor het charter, maar vonden geen meerderheid in de raad. CD&V noemde sommige van de principes "te verregaand". Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verklaarde dan weer dat de stad al eigen klimaatdoelstellingen heeft en goed op weg is die te halen. Gezien de federale bevoegdheid over het thema wilde hij niet inhoudelijk ingaan op de kernuitstap en het charter niet steunen. Wat de stedelijke bevoegdheid veiligheid betreft, verzekerde de burgemeester wel dat zijn (hulp)diensten regelmatig oefeningen houden rond nucleaire incidenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
PREMIUM40
Cafébaas, barista en sterrenchef tellen met gemengde gevoelens af naar 1 mei: “Nu hopen dat er niet nog 20 regeltjes volgen”
-
-
Kernenergie
Kernreactor Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte
De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren ligt sinds begin deze week stil als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft TV Oost gemeld en is bevestigd aan onze redactie door uitbater Engie Electrabel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een radioactief lek, maar wel om een waterlek in het noodkoelsysteem van de reactor. -
PREMIUM
INTERVIEW. Wie is Donald Muylle (69), de man van de reclamespotjes van Dovy Keukens? “Mijn vader heeft mij laten zitten. Ik wilde me bewijzen”
-
2
Dit zijn de versoepelingen van het buitenplan
Het Overlegcomité boog zich vandaag over een nieuw ‘buitenplan’. Dat treedt gefaseerd in werking. Vanaf aanstaande maandag 8 maart mogen we weer in groepjes van tien personen afspreken in openlucht, mits respect voor de afstandsregels en met mondmasker. Als alles volgens plan verloopt, treden verdere versoepelingen in vanaf april. -
Thomas (20) wil geen rijbewijs en hij is niet alleen
Jongeren lijken de laatste jaren steeds minder vaak geïnteresseerd in een rijbewijs. Vorig jaar behaalden zo’n 18.000 jongeren hun rijbewijs, dat is een kwart minder dan in 2019. Jongeren gebruiken vaker de fiets of het openbaar vervoer.
51 reacties
Geert Landsman
Albert De Vries
Albert De Vries
Kevin Vlaeminck
censor