Het is het eerste jaar van redder Merijn Van Hoecke (18). "Ik weet dat ik er nooit alleen voor sta."
Volledig scherm
PREMIUM
Het is het eerste jaar van redder Merijn Van Hoecke (18). "Ik weet dat ik er nooit alleen voor sta." © Simon Mouton Photo News

Bij de redders op het strand van Oostende waar Shekina (17) stierf: “Elke week halen we hier tien niet-zwemmers uit zee”

Op het stukje strand van Oostende waar Shekina (17) donderdag het leven liet, zomert het verder. Rubberbootjes worden in het water gesleept, emmertjes zand leeg geklopt en de redders speuren opnieuw de zee af. C’est la vie. Maar toch: “Sinds woensdag hebben we een stuk of tien mensen gered die niet konden zwemmen. Dat maakt me wel wat kwaad.”

 1. Sekina (17) verdrinkt tijdens zwempartij met vrienden: samen de zee in, dan plots verdwenen
  PREMIUM

  Sekina (17) verdrinkt tijdens zwempartij met vrienden: samen de zee in, dan plots verdwenen

  Het leek een mooie dag te worden in Oostende. De eerste zonnigere dag sinds lang leek zonder incidenten te verlopen, ondanks de massa toeristen. Maar het noodlot sloeg toe. De 17-jarige Ukkelse jongen Sekina liet zich verrassen in zee tijdens een zwempartij, die uiteindelijk fataal afliep. Zijn vrienden blijven in shock achter, net als de honderden hulpverleners. “Een drama is dit, een zwarte dag”, klinkt het ook bij waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open Vld).
 2. Shekina Vena (17) zijn nieuw leven in België eindigt abrupt in Noordzee: “Hij was onze kleine broer en zal dat nu voor altijd blijven”
  PREMIUM

  Shekina Vena (17) zijn nieuw leven in België eindigt abrupt in Noordzee: “Hij was onze kleine broer en zal dat nu voor altijd blijven”

  In 2013 kwam Shekina Vena (17) vanuit Congo naar België met één doel: studeren om een zo goed mogelijk leven op te bouwen. Hij liet er zelfs zijn ouders en vijf broers en zussen voor achter. Maar donderdagnamiddag kwam abrupt een einde aan zijn droom: een hevige onderstroom deed de tiener, die niet kon zwemmen, voor de kust van Oostende verdrinken. “In enkele seconden is dat fataal afgelopen, ondanks de aanwezigheid van de redders.”
 1. Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevaccineerden: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrategie volgen
  Play

  Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevacci­neer­den: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrate­gie volgen

  Het testbeleid voor volledig gevaccineerden wordt versoepeld. Na een hoogrisicocontact zal er geen test meer nodig zijn op dag 7, alleen nog op dag 1. Dat heeft Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd. De huisartsen zijn woest over de versoepelde teststrategie en laten aan VTM Nieuws weten hun eigen teststrategie te volgen. “Als dit tot verwarring zou leiden bij de burgers is dit volledig op conto van de politiek te schrijven die liever een beroepsgroep zag ten onder gaan dan de nodige politieke beslissingen te nemen”, klinkt het.