Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Bezetting in rusthuizen met 10 procent gedaald

De bezettingsgraad van rusthuizen is met 10 procent gedaald in vergelijking met de periode voor de coronapandemie. Dat meldt de koepel van private rusthuizen Ferubel vandaag aan La Libre Belgique.

 1. Hoe geraken rusthuizen uit de spreidstand tussen veiligheid en menselijkheid? “Als we nu te los zijn, moeten we snel weer op de rem staan”
  PREMIUM

  Hoe geraken rusthuizen uit de spreid­stand tussen veiligheid en menselijk­heid? “Als we nu te los zijn, moeten we snel weer op de rem staan”

  Brede glimlach en sprankel in de ogen bij rusthuisbewoners die weer bezoek krijgen op hun kamer. Er mag zelfs een knuffel van hun kleinkind bij, als het in hun bubbel zit. Maar elders houden directies vast aan strengere regels, uit vrees dat het virus nu langs de voordeur wordt binnengebracht. Hoe geraken we uit de spreidstand tussen veiligheid en menselijkheid? We vroegen het aan Margot Cloet, bestuurder van Zorgnet-Icuro en Ann-Marie Morel, voorzitster van het Zorgbedrijf Klein-Brabant.
 2. “EIN-DE-LIJK! Ik had het echt niet langer uitgehouden”: bewoners woonzorgcentra mogen weer knuffelen en op uitstap
  PREMIUM

  “EIN-DE-LIJK! Ik had het echt niet langer uitgehou­den”: bewoners woonzorg­cen­tra mogen weer knuffelen en op uitstap

  Na maanden van facetimen, contact achter glas en bezoekjes met een mondmasker op, mogen de meeste bewoners van onze woonzorgcentra weer genieten van een dikke knuffel van hun geliefden. Wij gingen op zoek naar de eerste warme omhelzingen, hoewel niet iedereen zich daar al aan waagt. “Ik wrijf mijn oma zeker eens over de rug, maar je moet het ook niet gaan zoeken, hé”, vertelt kleindochter Julie. Niet verwonderlijk zijn ook veel bewoners blij dat ze weer naar buiten mogen, en er werden dan ook meteen terrasjes gedaan.