Gedragspsycholoog Serge Dupont: “Door continu te onderhandelen over schermtijd, bedtijd of wanneer je naar de speeltuin gaat, verlies je geloofwaardigheid.”
Volledig scherm
PREMIUM
Gedragspsycholoog Serge Dupont: “Door continu te onderhandelen over schermtijd, bedtijd of wanneer je naar de speeltuin gaat, verlies je geloofwaardigheid.” © Getty/RV

Betutteling leidt tot mentale problemen bij kinderen: “Wees rechtvaardig maar kordaat, constant onderhandelen met je kind is niet nodig”

“Je gaat naar bed omdat ik het zeg.” Het klinkt wat ouderwets, maar het kan volgens gedragspsycholoog Serge Dupont net duidelijkheid scheppen. Want kinderen als prinsjes behandelen, kan tot mentale problemen leiden bij henzelf en hun opvoeders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van UCLouvain. Dupont legt uit waarom duidelijke afspraken beter zijn voor zowel kind als ouder:  “Willen we een wereld geregeerd door narcisten nalaten?”

34 reacties

 • eric meers

  2 maanden geleden
  40jaar geleden kreeg je normen en waarden ingeprent door je ouders en een nee was nee . Beetje later kwamen dan de psychiaters vertellen dat je je kinderen moest bepamperen en hun altijd in de discussie moest betrekken . Het resultaat is duidelijk , totaal geen respect en geen verantwoordelijkheidsgevoel
 • celien vanheusden

  2 maanden geleden
  Ik ben niet akkoord. Ik vind zelfs dat meer betutteling nodig is. Als medewerker in een kinderopvang zie je steeds meer kinderen die minder en minder liefde krijgen, omdat beide ouders constant werken. Hoe kan het dan dat hier gesproken wordt over betutteling, terwijl de ouders niet eens in de buurt zijn.
 • Marc Baeyens

  2 maanden geleden
  Dat is een waarheid als een koe. Maar met betuttelen maakt men meer 'vrienden', allé minder vijanden. Dat is het grote probleem van de huidige -en die in het verleden- beleidsmakers.
 • Jean West

  2 maanden geleden
  Het probleem is dat ze wel kinderen willen maar eens ze er zijn geen tijd hebben om ze op te voeden.
 • Rita Bogaerts

  2 maanden geleden
  Kinderen zoeken de grens op, dat is normaal en nodig. Hoe komen ze anders te weten waar die staan ? Die grens moet echter pal staan, altijd op hetzelfde punt. Soms moet een nee kunnen volstaan. De maatschappij zal later ook niet steeds uitleggen, toegeven, pamperen…Is dat rechtvaardig ? Nee, maar het leven is niet rechtvaardig en hoe beter ze daarmee hebben omgaan hoe makkelijker ze hun weg gaan vinden.