Bestelling van 5 miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd: “Leverancier dreef de prijs plots op”
Een bestelling van 5 miljoen mondmaskers van het type FFP2 is geannuleerd. De leverancier zou zich naar verluidt niet aan de regels gehouden hebben.
Delen per e-mail
Philippe De Backer (Open Vld) laat weten dat het Henegouwse bedrijf Pharmasimple de prijs voor een masker plots opdreef. Bovendien moest er -tegen de afspraken in- ook een voorschot betaald worden.
Mondmaskers en coronatests zijn intussen de bevoegdheid van De Backer, maar in bepaalde kringen wordt zijn partijgenote Maggie De Block hiervoor opnieuw de mantel uitgeveegd. “We betreuren het dat mensen geld proberen te slaan uit deze crisis en dat Maggie hierop afgerekend wordt”, aldus De Backer aan onze redactie.
“Belgische bevolking mag niet opgelicht worden”
Het kabinet verspreidde intussen een persbericht als reactie op een artikel in ‘Paris Match’. Daar werd openlijk de vraag gesteld waarom De Block miljoenen maskers liet schieten. De Block kreeg ook het verwijt contractbreuk gepleegd te hebben. “Een leverancier beweert in de pers dat een bestelling van miljoenen FFP2-mondmaskers voor ons land geannuleerd werd”, luidt de respons. “Hij vermeldt niet dat hij zelf de afspraken schond met de bedoeling om munt te slaan uit de wereldwijde gezondheidscrisis. We geven graag verduidelijking.”
“De niet-levering van de FFP2-maskers is eerst en vooral een spijtige zaak. Met die voorraad hadden we onze zorgverleners sneller van het nodige beschermingsmateriaal kunnen voorzien. Maar we kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten.”
“Hij pleegde zelf contractbreuk”
“Ja, de leverancier heeft gelijk als hij stelt dat er sprake is van een contractbreuk”, klinkt het. “Maar die pleegde hij zélf: hij paste de modaliteiten van de bestelbon aan nadat de bestelling was geplaatst. Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen van zodra de maskers waren geleverd, dus op het moment dat er zekerheid was over de bestelling. Het kabinet van minister De Block besliste daarop om de gesprekken stop te zetten.”
“Dat de leverancier de pers nu inschakelt om de bestelling alsnog te laten plaatsvinden, is niets minder dan chantage. Aangezien hij zelf contractbreuk pleegde, is een schadevergoeding vanwege de overheid uiteraard ook niet aan de orde. Ministers De Block en De Backer werken intussen volop aan andere oplossingen om onze zorgverleners het beschermingsmateriaal te bezorgen dat ze nodig hebben, met de hulp van leveranciers die het wel goed menen.”
Tekort aan handgels binnenkort opgelost?
De Backer laat voorts weten dat erkende producenten van alcohol vanaf nu ook handgels en desinfecterende alcohol mogen produceren en aanleveren. Hij hoopt zo vanaf volgende week de tekorten op te lossen.
Verschillende stokerijen schakelden vorig week al over op de productie. De producten zijn bijna niet meer te vinden in de handel, nadat de uitbraak van het coronavirus een stormloop teweegbracht.
De alcohol is in eerste instantie bedoeld voor de medische sector, zegt zijn woordvoerster. “Maar er zal voldoende geproduceerd worden om ook de apotheken en dus de burgers opnieuw van voorraad te kunnen voorzien. Apothekers mogen trouwens ook zelf alcoholgels produceren.”
Steeds meer testen
De Backer is intussen ook bezig om de testcapaciteit verder op te drijven. Op dit moment voeren de laboratoria zowat 3.000 à 4.000 tests per dag uit, maar dat aantal wordt in de loop van volgende week nog opgeschaald. Bedoeling is om uiteindelijk zeker 10.000 tests per dag uit te voeren.
In de loop van volgende week komt ook een nieuwe sneltest op de markt die vooral in ziekenhuizen gebruikt moet worden om de besmette van de niet-besmette patiënten te onderscheiden. Volgens De Backer heeft het op dit moment nog geen zin om iedereen te testen op het virus, en is het beter om mensen na de piek te testen op immuniteit. Dat soort testen is goedkoper en sneller, klonk het.
Lees ook: Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Politie vreest meer ‘coronaspugers’: “Spuug is het nieuwe wapen en wij lopen onbeschermd rond”
Sinds de politie streng optreedt om de coronamaatregelen te handhaven regent het meldingen van ‘coronaspugers’: mensen die bewust spugen, niezen of hoesten in het gezicht van de politie. De Antwerpse politie stuurt voortaan zelfs een ‘bioresponsteam’ in beschermend pak naar zulke incidenten. “Spuug is een nieuw wapen tegen de politie.” -
OVERZICHT. Lichte stijging van gemiddeld aantal ziekenhuisopnames, ook positiviteitsratio daalt niet meer
Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in ons land op weekbasis noteert een lichte stijging. Ook de posititveitsratio gaat niet meer naar beneden. De andere cijfers dalen nog wel, zij het erg traag. Dat blijkt uit uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
Verplichte registratie, buiten wachten en ramen en deuren open: 9 strenge regels voor kappers
Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers opnieuw mogen openen op 13 februari, als de coronacijfers dan “goed genoeg” zijn. De heropening gebeurt onder uiterst strikte voorwaarden. Kappersfederatie Febelhair noemt die voorwaarden alvast praktisch en financieel moeilijk haalbaar. De Belgische Beauty Federatie (BBF) is nog scherper, die noemt de voorwaarden “absurd”. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Horeca Vlaanderen niet tevreden, vraagt extra steun: “Impact wordt zwaarder en zwaarder”
Horeca Vlaanderen had aan de regering gevraagd om op 1 maart open te kunnen gaan, mits inachtname van strenge voorzorgsmaatregelen, maar daar is na het Overlegcomité geen sprake van. "Dit is niet de ambitieuze nieuwjaarsbrief die we gehoopt hadden te horen", zei Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in het VRT-journaal. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee.
209 reacties
patrick Guns
Patricia Den tuysscher
Denise Wiesner
Hugo De Leeuw
Peter Hegge