Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Besmet of bijwerkingen van de boosterprik? Hoe maak je het onderscheid?

De Belgische boostercampagne draait op volle toeren, maar ook de omikronvariant rukt op. Enerzijds kunnen sommigen daardoor last hebben van vervelende bijwerkingen na hun boosterprik, bij anderen gaat het misschien om de symptomen van een besmetting. Maar hoe maak je het onderscheid? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) legt uit. 

 1. Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit
  PREMIUM

  Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit

  Zowat één op de drie gevaccineerde Belgen kreeg al een derde dosis, en toch moet het nog rapper. Want nog sneller dan er geprikt wordt, maakt de omikronvariant vaart. “De epidemie maakt zich op voor een spurt”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers. “Ik wil geen pretbederver zijn, maar ook al dalen onze besmettingscijfers nu, na Kerstmis gaan ze weer de andere kant op.” Lees hier hoe we volgens Wenseleers het nieuwe jaar ingaan. Met welke tred volgen we de vloedgolven van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken? Zijn de eerdere vaccins dan uitgewerkt? En wat heeft die derde prik ons te bieden?
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 3. Vlaamse kinderarts in Londen over omikron: “Je weet nu al wat ons na Nieuwjaar te wachten staat”
  PREMIUM

  Vlaamse kinderarts in Londen over omikron: “Je weet nu al wat ons na Nieuwjaar te wachten staat”

  Terwijl wij nog palaveren over het versnellen van de booster, vaccineert het Verenigd Koninkrijk voor nieuwjaar nog 20 miljoen mensen. Zelfs het leger prikt mee om omikron te stoppen. In Londen stonden mensen tot zeven uur in de rij voor die derde prik. “Iedereen wil zijn kerstfeest veilig stellen”, getuigen uitgeweken Vlamingen. Ook kinderarts Igor Fierens reageert vanuit het Royal London Hospital: “De cijfers stijgen nu al exponentieel. Wat staat ons na de feestdagen te wachten?”
 1. VVS vraagt meer aandacht voor topstudenten: “Vandaag krijg je amper erkenning voor engagementen buiten je opleiding”
  2

  VVS vraagt meer aandacht voor topstuden­ten: “Vandaag krijg je amper erkenning voor engagemen­ten buiten je opleiding”

  De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil meer aandacht voor topstudenten, een groep die volgens hen “onterecht in de schaduw staat”. De VVS pleit voor extra lesmateriaal en wil een online badgesysteem, waarbij men buitenschools engagement beloont, introduceren. “De student die nood heeft aan een extra uitdaging, beschikt vandaag dikwijls over onvoldoende mogelijkheden”, klinkt het bij voorzitter Julien De Wit.
 2. Wanneer krijg ik mijn boosterprik? En heeft zo'n prik ook zin als ik recent hersteld ben van corona? De belangrijkste vragen beantwoord
  PREMIUM

  Wanneer krijg ik mijn booster­prik? En heeft zo'n prik ook zin als ik recent hersteld ben van corona? De belangrijk­ste vragen beantwoord

  Tegen eind januari moet het gros van de volwassenen in Vlaanderen een boosterprik hebben gekregen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Maar er zijn nog een hoop vragen over die versnelde boostercampagne. Krijg ik automatisch een uitnodiging of moet ik mij sowieso inschrijven via QVAX? Waar zit het grootste effect? En wil die verkorte interval zeggen dat we om de vier maanden een nieuwe boosterprik krijgen? Wij beantwoorden de meest prangende vragen.
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.