Beroepsbevolking die niet kan telewerken raakt vaakst besmet, blijkt uit onderzoek
Vooral werkende volwassenen die niet kunnen telewerken, lopen het vaakst een coronabesmetting op. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van de KU Leuven, UHasselt en Idewe dat door Lode Godderis werd voorgesteld op de wekelijkse persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Op één week tijd is de gemiddelde incidentie van Covid-19 per 100.000 inwoners in de beroepsbevolking met een derde toegenomen. Bovendien ligt die incidentie ook een derde hoger dan bij de algemene bevolking.
De hoogste incidentie wordt momenteel opgemeten in de kinderopvang, de eerste sector die sinds het begin van de pandemie een incidentie van meer dan 10.000 op weekbasis laat noteren (11.182). Ook in het lager en middelbaar onderwijs scheert de incidentie hoge toppen, met respectievelijk wekelijks bijna 7.000 en meer dan 8.000 op 100.000.
Het hoge aantal besmettingen vertaalt zich ook in een massale uitval van het personeel. Op basis van gegevens van 2021 voorspelden de onderzoekers dat bij 1.000 nieuwe gevallen per week het absenteïsme stijgt met 1,7 tot 2,5 procent, afhankelijk van welke maatregelen in de vergelijking worden meegenomen. Uit dezelfde voorspellingen blijkt voorts dat in twee weken tijd bij 1.000 nieuwe besmettingen het ziekteverzuim over alle sectoren heen gemiddeld met 0,44 procent zou toenemen.
Telewerken en vaccinatie
Wel blijkt dat zowel telewerken als vaccinatie een positieve impact heeft op het ziekteverzuim en de continuïteit van het bedrijfsleven. In sectoren waar telewerk niet mogelijk is, zoals de zorg (1,34 procent) en de horeca (0,65 procent) ligt het ziekteverzuim duidelijk hoger dan in sectoren waar dat wel mogelijk is, zoals de bankensector (0,15 procent).
Het effect van de vaccinatie, ten slotte, kan worden afgeleid uit de plotselinge daling van het ziekteverzuim in de zorgsector tijdens de derde golf in het voorjaar van 2021. Toen hadden zorgmedewerkers reeds hun coronaprik gekregen, in tegenstelling tot de algemene bevolking.
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spot je deze rups tijdens een wandeling door de duinen? Blijf er vooral van weg: “Haren veroorzaken uitslag en erge jeuk”
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
7
Brusselse topgangster (27), bekend van overval op goudtransport, ontsnapt opnieuw uit gevangenis
De Brusselse gangster Ibrahim Akhlal (27), vooral bekend van een spectaculaire overval op een goudtransport, is opnieuw ontsnapt uit de gevangenis. Hij slaagde erin de gevangenis van Conakry in Guinée te ontvluchten. In 2020 kon hij ook al eens ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel). Deze keer kon Akhlal ontsnappen met behulp van een sluw plan. -
Fatale botsing tussen fiets en quad in Doornik: twee mannen, onder wie Vlaming, omgekomen
In de Henegouwse stad Doornik zijn twee mannen, onder wie een Vlaming, om het leven gekomen bij een zwaar verkeersongeval. De Vlaamse fietser was op de andere man, die met een quad reed, gebotst. -
Federale overheid gaf sinds 2020 ruim 124 miljoen euro uit aan consultants