Bereidheid om zich te laten vaccineren enorm gestegen bij artsen
De bereidheid om zich te laten vaccineren is enorm gestegen bij artsen in ons land. Dat blijkt uit een enquête die Medische Wereld, dat opleidingen verzorgt in de sector, de voorbije maand hield bij duizend artsen. Meer dan 90 procent wil zich laten vaccineren, klinkt het. De organisatie roept ook op tot een switch in de vaccinatiestrategie.
Delen per e-mail
Eind november bleek uit een onderzoek van de Artsenkrant nog dat ongeveer een derde van de artsen nog veel vragen had bij het vaccin en het zelf niet zou gebruiken. “In onze bevraging merken we duidelijk een positieve mindshift”, meldt Medische Wereld in een persbericht.
Maar liefst 91 procent van de artsen geeft aan zich te zullen laten vaccineren. “Bij de 9 procent die ‘nee’ heeft gereageerd, zitten mogelijk artsen met een contra-indicatie”, klinkt het nog. “Ze kunnen zwanger zijn, net corona doorgemaakt hebben of een allergie hebben.”
Op de vraag of artsen hun patiënten zouden aanraden om zich te laten vaccineren, is het antwoord zelfs bij 97 procent van de artsen bevestigend. “Slechts 3 procent artsen zou een Covid-19 vaccin afraden. Dit is een extreem laag cijfer. Veel lager dan het cijfer voor het ontraden van het klassiek griepvaccin.”
Ongeveer de helft van de artsen (47 procent) zegt wel nog niet te weten hoe de verschillende Covid-19 vaccins werken. “Dit is alarmerend als je weet dat deze artsen wel de vaccins moeten toelichten en toedienen aan hun patiënten. Een dringende bijscholing is op dit vlak nodig.”
Eerst artsen en verplegers vaccineren
Medische Wereld roept ook op tot een switch in de vaccinatiestrategie. Zo’n 64 procent van de artsen zou zich immers al onveilig gevoeld hebben om tijdens het werk een besmetting op te lopen. “Er moet een switch komen van de vaccinatiestrategie”, klinkt het. “Eerst moeten huisartsen en zorgpersoneel in ziekenhuizen en woonzorgcentra aan de beurt komen, vervolgens de risicogroepen bij mensen tussen 45 en 65 jaar en 65 plussers die nog vele contacten kunnen hebben. Daar zijn de meeste levensjaren te winnen.” Daarna moeten volgens Medische Wereld de essentiële beroepen gevaccineerd worden, en dan pas de bewoners van woonzorgcentra, de niet-risicogroep tussen 45 jaar en 65 jaar en de rest van de bevolking.
Huisartsen overwerkt
Nog volgens de enquête geeft een kleine meerderheid van de huisartsen (58 procent) aan dat ze het gevoel hebben overwerkt te zijn tijdens de coronagolven, terwijl dit bij specialisten om een minderheid (37 procent) gaat. “De reden hiervoor is simpel. In de ziekenhuizen hebben enkele specialisten hard moeten werken (intensivisten, longartsen, infectiologen en spoedartsen). Maar de overgrote meerderheid van de andere specialisten had geen werk en was vaak thuis, aangezien vele geplande onderzoeken, operaties en consultaties niet mochten doorgaan. Twee derde van de specialisten was technisch werkloos.”
Lees ook:
Wat na de rusthuizen en de ziekenhuizen? Veel vragen over organisatie van massavaccinatie na maart (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ziekenhuizen kunnen komende 2 weken 20.000 personeelsleden vaccineren
-
PREMIUM
Minister wil sancties agenten hervormen na ophef over Brusselse inspecteurs
-
PREMIUM
LEZERSBRIEF: "Mevrouw Demir, kijk naar de regeling in Wallonië en puur er een nieuw plan uit”
Zoals beloofd kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met een compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. “Maar de situatie is unfair tegenover de rest van het land”, vindt lezer Steven De Cleer die haar een open brief schreef. “In Wallonië hebben prosumenten de vrije keuze tussen een terugdraaiende meter en een bidirectionele meter. Wie voor die laatste optie kiest zal nooit meer moeten betalen dan het prosumententarief. Bovendien moet er voor 2020 én 2021 er in Wallonië zelfs geen prosumentenvergoeding te worden betaald.“ Lees de lezersbrief hieronder integraal. -
-
HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Dit is jullie mening
Enkele uren na onze debatvraag zijn we wat ingehaald door de actualitet. Zoals verwacht heeft het Overlegcomité beslist om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. Het reisverbod geldt van 27 januari tot 1 maart. Grensarbeiders en zakenreizen krijgen een uitzondering. In onze bijhorende poll - met zo'n 11.350 deelnemers - staat 74% van de deelnemers achter een reisverbod, 26% is tegen. In de reacties valt een zelfde teneur op. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Dit ligt er vandaag op tafel van Overlegcomité: geen versoepelingen, wel plan C
“Verwacht niet te veel van het Overlegcomité, of eigenlijk zelfs niets.” Dat is de algemene teneur bij de politici. Versoepelingen staan vandaag niet op de agenda, strengere regels evenmin. Al zal er wel aan een plan C gewerkt worden, voor als de cijfers alsnog dramatisch worden: de Britse variant baart grote zorgen.
6 reacties
GUIDO BAETSLE
Danny Holdensrath
Ronny Toch
franky mattheyssens
Ivan De Bakker