Ben je strafbaar als je naaktbeelden van anderen ontvangt? Faroek beantwoordt de belangrijkste vragen
Onze expert justitie Faroek boog zich vanavond in de studio van VTM NIEUWS over enkele belangrijke vragen omtrent de naaktbeelden van enkele BV’s die ondertussen al tussen duizenden Belgische gsm-nummers werden uitgewisseld.
Delen per e-mail
De klacht die werd ingediend door Stan Van Samang, is gebaseerd op de wet op sexting, die de voorbije jaren al meermaals verstrengd werd, licht Faroek Özgünes toe. Die wet maakt het strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of seksfilmpjes van iemand te verspreiden. Wie dat alsnog doet, riskeert tot vijf jaar cel en een geldboete tot 10.000 euro. Sinds 1 juli is er ook de wet tegen wraakporno: die maakt het voor slachtoffers mogelijk om de verdere verspreiding van die beelden tegen te gaan.
Strafbaar?
Duizenden mensen hebben de beelden ondertussen ontvangen. De vraag is of zij nu ook strafbaar zijn. “De wet spreekt strikt gezien over verspreiding,” zegt Faroek. “Als je zo’n foto of filmpje ontvangt op je gsm, ben je strikt gezien niet strafbaar, maar als je die beelden op je gsm dan toont aan iemand anders, dan wordt dat wel beschouwd als verspreiden. Dan ben je wel strafbaar.”
Het wordt echter moeilijk om te achterhalen wie de beelden heeft doorgestuurd, want sociale media-apps als bijvoorbeeld Whatsapp maken gebruik van end-to-end-encryptie, waarbij de communicatie versleuteld is. “Maar iedereen zou toch moeten beseffen dat dit soort foto’s en beelden geen trofeeën zijn waarmee je moet pronken. Die zijn ook niet van jou, dus iedereen die die beelden heeft, kan die best zo snel mogelijk verwijderen,” concludeert Faroek.
Michael De Laet van de Computer Crime Unit, de Belgische organisatie die cybermisdrijven bestrijdt, raadt mensen die de afbeeldingen hebben ontvangen aan om ze van hun telefoon te wissen en zeker niet verder te verspreiden.
Onderzoeksrechter
Het Brusselse parket heeft de klacht van Van Samang nog niet ontvangen, zegt VTM-journaliste Nathalie Dyck. Zodra de klacht binnenkomt, zal het parket bekijken of er een onderzoeksrechter moet worden aangesteld. Vervolgens kan het parket de historiek opvragen van bepaalde gsm’s bij de providers en het kan TiKTok en andere sociale media verbieden om de filmpjes nog verder te laten verspreiden en om bepaalde accounts te blokkeren. De onderzoeksrechter kan ook mensen laten arresteren en ondervragen en hen, indien het ernstig genoeg is, strafrechtelijk laten vervolgen.
Het is op dit ogenblik nog onduidelijk of ook de andere getroffen BV’s klacht zullen indienen.
Bekijk ook het integrale studiogesprek met Faroek Özgünes
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet hip, niet knap, niet flashy. En toch was hij ooit de koning van de babes. Wie is Dany Peleman, de veroordeelde ex-manager van Astrid Coppens?
-
Peperduur schilderij René Magritte dinsdag onder de hamer bij Christie’s in Londen
Het schilderij ‘Le mois des vendanges’ van René Magritte gaat dinsdag onder de hamer bij het wereldberoemde veilinghuis Christie’s in Londen. Het werk van de Belgische surrealistische kunstenaar wordt geschat op 10 à 15 miljoen pond (11,6 à 17,4 miljoen euro). -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
-
PREMIUM
INTERVIEW. Wie is Donald Muylle (69), de man van de reclamespotjes van Dovy Keukens? “Mijn vader heeft mij laten zitten. Ik wilde me bewijzen”
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Showbizz
Advocaat Stan Van Samang: “Verspreiden van dergelijke beelden is een misdrijf, ongeacht wie slachtoffer is”
Stan Van Samang (41) heeft klacht ingediend tegen onbekenden omdat er al enkele dagen naaktfoto’s van hem en twee andere BV’s circuleren via WhatsApp en andere sociale media. Dat melden de advocaten van de zanger in een persbericht. Wie de beelden publiceert en verspreidt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. “Dit komt bijzonder hard aan bij Stan”, zegt advocaat Patrick Hofströsller bij VTM NIEUWS. “Hij heeft dan ook gevraagd om er zeer krachtdadig tegen op te treden.” -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria.
4 reacties
Elle Devee
Yves Gysel
Mi Janssens
Ilse Van Deuneghem