Links: de grijze garnaal. Rechts: garnaalvisser Lorenzo Desmit.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: de grijze garnaal. Rechts: garnaalvisser Lorenzo Desmit. © RV/LBB

Belgische vissers vangen drie keer zoveel en toch wordt grijze garnaal 61% duurder in supermarkt: hoe kan dat?

Grijze garnalen zijn in de supermarkt in een jaar tijd 61% duurder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. De enorme prijsstijging is opmerkelijk gezien er in de eerste tien maanden in onze havens drie keer zoveel garnalen werden aangevoerd. Met meer aanbod zou de prijs moeten dalen, ja toch? Wat is er aan de hand? En moet je ook meer betalen voor garnaalkroketten? “Ik voorspel u: volgend jaar is er een tekort aan grijze garnalen.”

 1. Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt
  PREMIUM

  Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt

  Exit Dries Van Langenhove (29) uit de politiek. Zet een politicus een stap opzij, dan weten wij wie we moeten bellen voor analyse: professor politicologie en HLN-columnist Carl Devos. Zal N-VA nu wel openstaan voor een samenwerking met Vlaams Belang in 2024? En hoe komt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hieruit? Professor Devos antwoordt. “Van Grieken zal Dewinter nooit uit de partij kunnen zetten, zelfs hij heeft dat gewicht niet.”
 2. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

  Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

  In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.