Topeconoom Jan-Emmanuel De Neve geeft les aan de universiteit van Oxford en geeft advies aan de Britse regering.
Volledig scherm
Topeconoom Jan-Emmanuel De Neve geeft les aan de universiteit van Oxford en geeft advies aan de Britse regering. © Screenshot VRT

Belgische topeconoom doet controversieel voorstel: “Laat ouderen coronataks betalen”

Ouderen zijn dan wel de eerste slachtoffers van de huidige gezondheidscrisis, de economische last komt vooral bij jongeren terecht. “Zij zijn de eerste om hun job te verliezen”, zegt de Belgische topeconoom Jan-Emmanuel De Neve, die lesgeeft aan de universiteit van Oxford aan VRT NWS. Hij pleit ervoor om ouderen een ‘coronataks’ te laten betalen.

771 reacties

 • Tom Maes

  1 jaar geleden
  Jan-Emmanuel De Neve : zet ons maar af aan het containerpark.
 • Farid Azuzzi

  1 jaar geleden
  breng het brugpensioen terug dan kunnen de sterk geplaagde jongeren de plaatsen innemen ..
 • Marc Wouters

  1 jaar geleden
  Inderdaad Chris, elke jongere wordt ouder en heeft dan verantwoordelijkheid, kiest zelf of hij/zij kinderen wil en stemt op partijen die willen besparen of die de rekening gewoon doorschuiven. Opvoeding en studies aanbieden is dus een normaal deel van de verantwoordelijkheid van de ouders, daar hoort dankbaarheid bij, maar niet meer dan dat, het is normaal. Verse mag men verwachten dat elke generatie minstens zoveel spaart als opdoet, niet andersom zoals het geval geweest is.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  @Marc Wouters. Je stelt, jongeren hebben zelf niet gevraagd om geboren te worden. Dat is één van stomste feiten die je kan aanhalen. De ouderen wel misschien? Hoe zou iemand ooit kunnen vragen geboren te worden? Jongeren en ouderen volgen elkaar op, dag in dag uit zijn er geboortes en sterven ouderen. De hedendaagse jongeren zijn de ouderen van de toekomst. De hedendaagse jeugd leeft niet boven het stand misschien? Ze zijn erger dan hun ouders en grootouders!
 • Marc Wouters

  1 jaar geleden
  Een goede huisvader beheert zijn geld goed. Een wat minder goede huisvader leeft op krediet en gaat schulden aan. Dikke auto, reisjes, .. als hij dan de leningen niet kan betalen heeft niemand daar compassie mee. De staatsschuld is een megafactuur van het leven op krediet van vorige generaties. Net als de enorme kosten van vergrijzing die niet opgelost zijn. Die factuur komt niét bij henzelf maar bij de jongeren. Die blijkbaar nog een stamp erbij verdienen.
 1. Bart De Wever over PFOS-vervuiling: “Multinational is inderdaad zeer goed weggekomen tot heden”
  65

  Bart De Wever over PFOS-vervuiling: “Multinati­o­nal is inderdaad zeer goed weggekomen tot heden”

  “De inzichten over de PFOS-vervuiling zijn veel te laat doorgesijpeld in Europa, en Vlaanderen is geen uitzondering. Daardoor zijn we nu lelijk in verlegenheid gebracht.” Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever in De Zevende Dag. Hij vindt dat de politiek daaruit lessen moet trekken, zodat er niet, zoals nu, pas vandaag aan een sterke juridische positie moet worden gewerkt “ten opzichte van multinationals die inderdaad zeer goed zijn weggekomen tot heden”.
 2. Vragen over je belastingbrief? Onze fiscaal expert Michel Maus gidst je van A tot Z door je belastingaangifte

  Vragen over je belasting­brief? Onze fiscaal expert Michel Maus gidst je van A tot Z door je belasting­aan­gif­te

  Ook fiscaal was 2020 geen jaar als een ander. En dus is de hulp van fiscaal expert Michel Maus welkom bij het invullen van je belastingaangifte. Of bij het nakijken ervan. Want één ding is wél hetzelfde als vorig jaar: als je een vooraf ingevulde belastingaangifte krijgt, kijk je die maar beter heel goed na. Want hoe zit het alweer met de nieuwe gunstige fiscale regels voor wie een huis wil kopen? Het afgelopen jaar belegd in bitcoins, maar geen idee welke fiscale gevolgen dat heeft? En wat moet je thuiswerkvergoeding en overuren?
 3. Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf kijktips voor het weekend. Aangezien de Rode Duivels pas maandag opnieuw aan de bak moeten op het EK voetbal vulden wij onze Kijkgids voor u aan met Streamz Original ‘Glad ijs’, een kersverse parel uit de stal van Pixar en ‘Physical’, een nieuwe komedie-dramaserie in een eighties-sausje. Dit is onze streaming top vijf!