Belgische stroomnet nu ook verbonden met Duitsland
Het Belgische en het Duitse hoogspanningsnet zijn voor het eerst met elkaar verbonden. Hoogspanningsbeheerder Elia heeft deze week de laatste hand gelegd aan de interconnector ALEGrO. Half november moet er voor het eerst elektriciteit stromen tussen beide landen.
Delen per e-mail
Vandaag is het Belgische stroomnet al verbonden met Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. Nu is er ook een verbinding met het Duitse stroomnet. Die interconnector - ALEGrO gedoopt - is na twee jaar werken af. Nu volgt een reeks testen. Half november moet er dan effectief elektriciteit stromen tussen België en Duitsland.
Elia bouwde in het Luikse Lixhe, bij Wezet, een conversiestation. Daar wordt wisselstroom omgezet in gelijkstroom. In Duitsland bouwde hoogspanningsbeheerder Amprion ook een conversiestation.
Tussen beide stations is een 90 kilometer lange ondergrondse stroomkabel aangelegd. Daarvan loopt 49 kilometer op Belgisch grondgebied, 41 kilometer op Duits grondgebied. Een deel van die kabel loopt onder de Maas en het Albertkanaal, via een aangelegde tunnel.
Groene elektriciteit
Door ALEGrO krijgt ons land er extra bevoorradingszekerheid bij. In totaal kan er 1 GW door de kabel stromen, zeg maar de productie opgewekt door een kerncentrale. En krijgt onze markt er ook een stuk aanbod van hernieuwbare energie bij. De groene elektriciteit opgewekt door de vele Duitse windmolens kan nu rechtstreeks richting België stromen. ALEGrO is daarbij een “sleutelelement”, legt Elia-CEO Chris Peeters uit.
Duitsland staat heel wat verder dan België in de transitie naar hernieuwbare energie. Door de interconnectie met Duitsland kan ons land profiteren van die geïmporteerde groene stroom.
Stabielere prijzen
De nieuwe verbinding met Duitsland maakt ons land nog wat meer verbonden met het Europese stroomnet. Dat is ook goed nieuws voor de klanten. Hoe fijnmaziger het stroomnet, hoe minder opstoppingen en hoe stabieler de prijzen. “België als energiekruispunt krijgt nog wat meer vorm”, klinkt het bij de hoogspanningsbeheerder.
Aan ALEGrO hangt een prijskaartje van een half miljard euro. De helft van die factuur is voor rekening van Elia, de andere helft voor de Duitse partner. De interconnector werd vandaag officleel voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Waalse minister van Economie Willy Borsus en de Waalse minister van Energie Philippe Henry.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
9
CD&V: "Lokale overheden moeten data wegcamera's voor ander beleid kunnen gebruiken"
CD&V wil dat lokale overheden de data van wegcamera's ook kunnen gebruiken voor hun mobiliteit-, milieu- en leefbaarheidsbeleid. CD&V-Kamerlid Franky Demon heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend. "De data kunnen bijvoorbeeld tonen welke straten als sluipweg genomen worden en waar te veel verkeersbelasting of luchtverontreiniging is", zegt Demon. -
PREMIUM
Te veel apparaten continu op stand-by: met deze ingrepen bespaar je honderden euro's op je energiefactuur
Lichtpuntje in donkere economische tijden: de energieprijzen zijn onder andere door de coronacrisis en het zonnige weer behoorlijk gezakt. Om nog meer te besparen kan je trouwens ook zelf aan de slag. Een relatief eenvoudige ingreep is je oplader(s) niet in het stopcontact laten zitten, maar ook op koken, wassen en verwarmen kan je honderden euro’s per jaar besparen. -
Tempo gaat verder de hoogte in: nu gemiddeld meer dan 62.000 vaccinaties per dag in België
-
-
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
HLN Drive
Hoe het Turkse TOGG Tesla van de troon wil stoten
Geregeld staat er een automerk op dat Tesla het vuur aan de schenen wil leggen. De laatste pretendent is het Turkse TOGG. Al lijkt dit merk wel goede kaarten te hebben, want er zit een grote machine achter. HLN Drive wikt en weegt de kansen van de nieuwe constructeur. -
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
PREMIUM
Zonnepanelen kopen in 2020 of wachten tot 2021? Onze expert ziet het verschil oplopen tot 2.700 euro
Loont het de moeite om dit jaar nog zonnepanelen te plaatsen of wacht je beter tot 2021? De discussie woedt volop nu de Vlaamse overheid beide opties een financieel duwtje geeft. Wie pas volgend jaar voor zonnepanelen kiest, krijgt een eenmalige installatiepremie tot 1.500 euro. Wie dat nu nog doet, kan nog vijftien jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller. De beste keuze? Wij zochten het voor u uit in tien vragen.
3 reacties
Marcel Willems
bert pare
Etienne De Kesel