Eind vorig jaar sliepen verschillende vluchtelingen nachtenlang op straat voor het Klein Kasteeltje.
Volledig scherm
Eind vorig jaar sliepen verschillende vluchtelingen nachtenlang op straat voor het Klein Kasteeltje. © Marc Baert

Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun wanbeheer van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kort geding hebben aangespannen, bekendgemaakt.

  1. Neerslagtekort nu al hoger dan in recordjaar 1976: weldra verboden om auto te wassen of zwembad te vullen? “Voorlopig blijft code geel van kracht”

    Neerslagte­kort nu al hoger dan in recordjaar 1976: weldra verboden om auto te wassen of zwembad te vullen? “Voorlopig blijft code geel van kracht”

    De voorspelde regen voor de komende dagen zal ontoereikend zijn om de heersende droogte te verhelpen. Om die reden wordt er steeds meer gevreesd voor code oranje. In dat geval zouden er boetes kunnen worden uitgedeeld aan mensen die hun auto wassen, de tuin sproeien of hun zwembad vullen. Toch lijkt code geel voorlopig voldoende. “Niets wijst erop dat we richting code oranje gaan”, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook een sproeiverbod ligt bij de volgende vergadering van de droogtecommissie niet op tafel.