Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © REUTERS

Belgische schatkist houdt kater over aan accijnsverhoging voor alcohol

De accijnsverhoging op alcoholhoudende drank werkt drie jaar na de invoering nog altijd contraproductief. "Tussen 2016 en 2018 zijn er wel 135 miljoen euro aan extra accijnsinkomsten geïnd, maar de overheid blijft met een verlies van 91 miljoen achter", klinkt het bij sectororganisatie Vinum et Spiritus. Dat berichten de kranten van Mediahuis.

 1. "Accijnsverhoging op alcohol blijft overheid geld kosten”
  Binnenland

  "Accijns­ver­ho­ging op alcohol blijft overheid geld kosten”

  Door de accijnsverhoging op alcoholische dranken van november 2015 heeft de federale overheid in totaal bijna 655 miljoen euro minder ontvangen uit alcohol dan was voorzien. Dat klaagt Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, drie jaar na het invoeren van de maatregel aan. “De accijnsverhoging schiet daarnaast ook haar doel met betrekking tot volksgezondheid voorbij”, klinkt het.
 2. Accijnsinkomsten uit alcohol blijven dalen

  Accijnsin­kom­sten uit alcohol blijven dalen

  De accijnsinkomsten uit alcoholhoudende dranken blijven afnemen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. In 2018 waren die inkomsten voor de federale overheid goed voor 815,48 miljoen euro, tegenover 823,23 miljoen euro in 2017 en 830,73 miljoen euro in 2016. Nochtans stijgt de alcoholconsumptie in België, maar door de accijnsverhoging op alcoholische dranken van november 2015 gaan steeds meer Belgen wijn en sterkedrank in het buitenland kopen.