Gezichtherkenningstest op beveiligingsbeurs in China
Volledig scherm
Gezichtherkenningstest op beveiligingsbeurs in China © REUTERS

Belgische politie testte dan toch omstreden gezichtsherkenningsoftware

De Belgische politie heeft dan toch gebruikgemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware ‘Clearview AI’. Minister Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt dit nadat ze de feiten eerst tweemaal  had ontkend. PVDA eist nu dat commissaris-generaal van de Federale politie, Marc De Mesmaeker, verhoord wordt in het parlement.

 1. Obscuur Amerikaans bedrijf helpt politiediensten gezichten identificeren

  Obscuur Amerikaans bedrijf helpt politie­dien­sten gezichten identifice­ren

  Een obscuur Amerikaans bedrijf beschikt over een databank van 3 miljard foto's die sinds vorig jaar ter beschikking staan van ruim 600 politiediensten en privébedrijven. Dat schrijft de New York Times. Het gaat om foto's die het bedrijf, Clearview AI, verzamelde op miljoenen publiek toegankelijke sites, zoals Facebook, Youtube en Twitter. Wie een foto aan Clearview bezorgt, krijgt andere publieke foto's van die persoon te zien, met de links waar die foto's verschenen.
 2. Klanten failliete Vlaamse Energieleverancier teleurgesteld en kwaad: “Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje”
  Play

  Klanten failliete Vlaamse Energiele­ve­ran­cier teleurge­steld en kwaad: “Bandieten. Dit betekent geen kerstca­deau voor mijn dochtertje”

  Klanten van de failliete Vlaamse Energieleverancier reageren teleurgesteld en kwaad. Onder meer alleenstaande mama Sarah Verhaeghe (28) uit het West-Vlaamse Rekkem moet op zoek naar een nieuwe leverancier. “Naar mijn 750 euro voorschot kan ik wel fluiten”, fulmineert ze. “Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje. Of toch niet wat ik in gedachten had.”