Belgische para’s en special forces trainen in Afrikaanse jungle van Gabon: “Zelfs Amerikaanse Marines keken hun ogen uit”
Doe alles wat u zich bij een militair ‘Jungle Training Center’ kan voorstellen maal twee, en u komt bijna in de buurt van wat 800 Belgische militairen de voorbije maand hebben getraind in de Afrikaanse jungle in Gabon. Het Special Operations Regiment (SOR), waar onder meer de para’s en de special forces onder vallen, trainde er haar tactieken en operaties samen met de luchtmacht en medische component.
Delen per e-mail
De tweejaarlijkse oefening Tropical Storm vond de voorbije maand voor de derde keer plaats in het West-Afrikaanse Gabon, pal op de evenaar. Voor het vorig jaar opgerichte Special Operations Regiment (SOR), met onder meer de paracommando’s en de special forces, de uitgelezen kans om haar nieuwe invulling te testen: speciale operaties uitvoeren, al dan niet in steun van de special forces, in de meest extreme omstandigheden. Ze werkten in Gabon samen met de Franse, Gabonese, Amerikaanse en Nederlandse defensie.
Trainen in het werkveld
“Afrika is het gebied waar het SOR het meest wordt ingezet", zegt kolonel Vincent Pierard, verantwoordelijk voor de operationele inzetbaarheid van de landcomponent. “Dertig graden drukkende warmte, hoge luchtvochtigheid en allerlei wilde dieren waar je in de jungle mee wordt geconfronteerd. Dat kan je in ons land niet trainen, dat kan enkel in de Afrikaanse jungle zelf", aldus Pierard. Dat er in Gabon wordt getraind, is het resultaat van meer dan een jaar voorbereidend werk, een goede samenwerking met de Fransen – die verscheidene kazernes in Gabon hebben – en een wederdienst aan de Gabonezen. “Onze instructeurs trainen mee de Gabonese para’s en laten hen uit onze C130's springen, waardoor ze volledig gekwalificeerd parachutist worden. Tropical Storm is een samenwerking waar alle deelnemende landen beter van worden.”
Voor de Belgen stond er de voorbije maand heel wat op het programma: overleven en opdrachten uitvoeren in de jungle, parachutesprongen uit de C130's boven land of water, langs een koord uit een helikopter glijden of als duiker ongezien aan land komen: de speciale operaties bestrijken een brede waaier van gevaarlijke opdrachten waar hard moet worden op getraind, samen met luchtmacht en de medische component. Die laatste trainde op moeilijke evacuaties in vijandig junglegebied, maar moest ook zes keer een écht gewonde militair ophalen en naar het veldhospitaal overvliegen.
(Lees verder onder de foto).
Out-of-the-box
“Voor onze mannen is dit niet alleen een fantastische ervaring, het komt het dichtst bij de realiteit", zegt een luitenant van het derde regiment parachutisten, dat de voorbije twee weken in Gabon was. “Op basis van luchtfoto’s of informatie die de verkenners hadden verzameld, konden wij onze opdrachten plannen. Moeten we infiltreren met boten of vanuit de lucht? Kan het langs de weg, hoe raken we ongezien binnen en buiten ... hier konden we trainen op het echte werk in zware klimatologische omstandigheden.”
Maar in Gabon loopt niet altijd alles zoals gepland. Modderstromen blokkeerden soms de enige toegangsweg tot bepaalde regio’s, waardoor er moest worden geïmproviseerd. “Het materiaal raakte niet tot bij ons, dus hebben we het laten droppen door een C130. Dat was niet voorzien, maar ook dat hoort bij de speciale operaties: improviseren, materiaal aanpassen en op totaal andere manieren gebruiken dan voorzien om onze opdracht te volbrengen. Daarvoor zijn we hier", klinkt het tevreden.
Ook Gabonese militairen en een nieuwe lichting Amerikaanse Marines namen deel aan de oefening. “Zelfs de Amerikanen keken hun ogen uit", klinkt het. “Ze waren onder de indruk van onze fysiek en onze manier van improviseren. We denken out-of-the-box om, ondanks bepaalde tegenslagen, onze doelen te halen. Bij hen is dat veel minder het geval.” Generaal-majoor Pierre Gerard, de commandant van de landmacht, verwoordde het in zijn bedankingsspeech als volgt: “Wij zijn de Amerikanen dankbaar voor hun ondersteuning, zij mogen ons dankbaar zijn dat ze deel mochten uitmaken van de oefening.”
“Volledig geslaagd”
“Deze editie van Tropical Storm was een groot succes, beter dan de vorige twee edities (in 2017 en 2015, red.)”, aldus generaal-majoor Gerard. “Niet enkel de eenheden van de SOR zelf, maar ook de mensen van de luchtmacht, de medische en de logistieke diensten hebben fantastisch werk geleverd. Dit soort oefeningen vraagt zeer veel van onze mensen, maar motiveert hen ook. Het is ook gewoon een leuke ervaring.”
Volgend jaar staat voor andere eenheden van de landmacht een gelijkaardige oefening op de planning in Jordanië, als voorbereiding op toekomstige missies in de Sahel. Ook die wordt al meer dan twee jaar voorbereid en gepland. Voor het zover is, wacht de Belgen in Gabon nog een gigantische logistieke operatie om al het materiaal tegen 23 december terug naar België te verschepen en te vliegen. “Ook dat maakt deel uit van dit soort oefeningen. Maar de mensen van de logistiek zijn pro’s in hun vak, we zijn er gerust op”, besluit generaal Gerard.
Trainen in Gabon: de cijfers
• In totaal namen 1.058 mensen deel aan Tropical Storm, verdeeld over twintig (Belgische en buitenlandse) eenheden
• 800 Belgische militairen, hoofdzakelijk paracommando’s
• 150 voertuigen (vrachtwagens, ambulances, aanhangwagens, enz.)
• 3 A-109 helikopters, waarvan 2 medische
• 6 echte medische evacuaties
• 2 NH90 helikopters
• 13 boten type Zodiacs
• 3 C-130 vliegtuigen
• 100 zeecontainers aan materiaal
• 125 uitgevoerde helikoptervluchten, amper 12 geplande vluchten afgelast
• 920 uitgevoerde parachutesprongen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM40
ONZE OPINIE. "Voor veel professoren is het de voorbije maanden hard ontwaken in een wereld waarin ze ook tegenwind krijgen”
In een open brief legde professor Erika Vlieghe deze week uit dat ze het vooral over de media had, toen ze zei dat ‘we’ moeten stoppen met zeuren. “Een legitieme oprisping, maar waar Vlieghe makkelijk omheen fietst, is het feit dat zij en haar collega’s evenzeer kunnen zeuren”, vindt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Voor artsen en professoren is het de laatste maanden hard ontwaken in een wereld waar ze tegenwind krijgen.” -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
-
PREMIUM
19 vrouwen proberen toe te treden tot de 'Special Forces': niet om te schieten, wel om te praten
19 vrouwelijke militairen starten binnenkort aan de loodzware opleiding tot operator van de special forces. Als ze slagen, zullen ze deel uitmaken van een nieuwe elite-eenheid van het Belgische leger die zal focussen op de menselijke aanpak van speciale oorlogsvoering. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
6
Twee op de drie logies zitten in rode cijfers
Bijna twee op de drie Vlaamse logies hebben 2020 afgesloten met verlies. Om toch wat geld in het laatje te brengen, zette 31 procent van de verblijven nevenactiviteiten op, zoals het verkopen van ontbijtmanden of afhaalmaaltijden. -
22
OVERZICHT. Zelfde trend in cijfers: stijging besmettingen vertraagt verder
De trends in de besmettingen met het coronavirus en de daaruit voortkomende ziekenhuisopnames blijven stijgend in België. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers op de website van gezondheidsinstituut Sciensano. De snelheid van de stijging van het gemiddelde aantal besmettingen neemt wel verder af.
38 reacties
Erwin Fiers
Dirk Pauwels
ALAIN CATRY
ROBERT GERTS
Walter Corneel