Belgische ministers leggen Europese belasting op tafel: vliegtaks van 1 miljard euro
Vandaag pleiten de Belgische milieuministers bij hun Europese collega’s voor een eerlijke belasting op de luchtvaart. Denk aan 10 euro voor tickets binnen de EU of 20 euro voor verdere bestemmingen. Zo’n belasting kan ons land 1 miljard euro per jaar opleveren. Maar deskundigen hebben hun twijfels.
Delen per e-mail
Een Europese kerosinetaks van 0,33 centiem per liter zou jaarlijks 9,5 miljard euro opbrengen. Een btw-tarief van 15 procent op vliegtickets is goed voor 17 miljard euro. En een vaste belasting van 10 euro op tickets binnen de EU en 20 euro daarbuiten komt neer op 1 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van milieuorganisatie Transport & Environment.
Eerlijk en correct
Het zijn opties die vandaag op tafel liggen tijdens een vergadering van de Europese Raad van Milieuministers in Brussel, zo meldt ‘Le Soir’. Ons land zal tijdens die vergadering een voortrekkersrol op zich nemen door het debat aan te gaan over een hogere belasting op de luchtvaart. De ministers gaan voor “een eerlijke en correcte tarifering” die voldoende geld in het laatje brengt om maatregelen tegen de klimaatopwarming te betalen.
Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. In drie jaar tijd is de uitstoot van de Europese luchtvaart met 21 procent gestegen. Tot nu toe zijn internationale vluchten in Europa vrijgesteld van btw en hoeven vliegmaatschappijen geen accijnzen te betalen op kerosine. Resultaat is dat een vliegtuig veel minder wordt belast dan groenere alternatieven, zoals de trein.
Over een voorkeur tussen een kerosinetaks of een heffing op vliegtickets spreken de Belgische ministers zich niet uit. Ook de opbrengst laten ze in het midden, al kan die volgens berekeningen oplopen tot 1 miljard euro per jaar. “Alles kan worden bekeken”, zegt Vlaams klimaatminister Koen Van den Heuvel (CD&V). “Het moet in ieder geval een faire bijdrage zijn die naar concrete klimaatinspanningen gaat.”
Luc Nijs, CEO van investeringsmaatschappij The Talitha Group, betwijfelt of een vliegtaks goed is voor het milieu. Een heffing kan immers nooit de volledige milieuschade van een vlucht dekken, zegt hij. “Studies wijzen op een milieukost van 10 à 12 dollar per liter kerosine, terwijl er tijdens een vlucht makkelijk meer dan 100.000 liter kerosine wordt verbruikt. De taks moet dus zeer hoog zijn.”
Voor lange afstanden hebben reizigers geen alternatief. De kans is dan ook klein dat zij voor een extra kostprijs van 10 of 20 euro hun gedrag zullen veranderen. Nijs: “De staatskas wordt ermee gespijsd, maar er wordt niet minder door gevlogen. Het wordt dus een louter financieel middel dat nog maar weinig te maken heeft met de oorspronkelijke legitimering om het milieu te redden.”
Iedereen gelijk
Volgens luchtvaartexpert Luk De Wilde is het cruciaal dat een vliegtaks niet enkel wordt opgelegd aan Europese vliegmaatschappijen, maar aan alle maatschappijen die op Europa vliegen. “Het level playing field is nu al verstoord door Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways. Die maatschappijen uit het Midden-Oosten hebben een groot deel van de markt overgenomen.”
Net daar schuilt het gevaar. Als Europa een vliegtaks oplegt terwijl andere wereldmachten gewoon voortdoen, schiet het zichzelf in de voet. “Wie bijvoorbeeld van Brussel naar New York wil, kan dat via Brussels Airlines”, zegt De Wilde. “Maar United Airlines en Delta Airlines bieden die verbinding ook aan. Als zij de taks niet aanrekenen en wij wel, dan zullen reizigers hun keuze snel hebben gemaakt.”
Binnen Europa: €10/ticket
Verder: €20/ticket
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tegen 2026 moet elektrische bedrijfswagen de norm zijn
Met een exclusieve fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens en een fiscale stimulans om overal laadpalen neer te poten, hoopt minister Vincent Van Peteghem (CD&V) dat de elektrische bedrijfswagen vanaf 2026 de norm wordt. De bedrijfswagen op zich wordt voorlopig niet in vraag gesteld. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
15
Eerste versoepelingen gaan vandaag in: scholen opnieuw open en niet-essentiële reizen mogen weer
De paasvakantie zit erop en de eerste versoepelingen gaan vandaag in. De meeste scholen starten opnieuw op en niet-essentiële reizen zijn niet langer verboden. -
-
PREMIUM
Wilt u een trui of babyslab met logo van de Antwerpse politie?
De politie van Antwerpen denkt erover na truien, paraplu’s, koffietassen en andere gadgets te verkopen met daarop het logo van het korps. “Wij stellen al lang vast dat er veel vraag naar is”, klinkt het bij de politie. En ook: “We willen ons als een aantrekkelijke, veilige werkgever in de markt zetten." Maar daarover lopen de meningen toch uiteen. -
Forse prijsstijging (ver)bouwmaterialen: staal, hout en isolatie tot 30% duurder
-
Weernieuws
Wisselend bewolkt met buien, morgen kans op onweer
Na het oplossen van het ochtendgrijs wordt het dinsdag wisselend bewolkt met in het binnenland enkele buien. Aan zee blijft het mogelijk de hele dag mistig. Het kwik stijgt tot 11 of 12 graden aan de kust en in de Ardennen, en tot 16 graden in de Kempen. Dat zegt het KMI. -
PREMIUM
De Antwerpse audit over Let’s Go Urban volledig doorgelicht: als El Kaouakibi geld vroeg, dan kreeg ze het
264 reacties
Jürgen Bessendorffer
Dekeyser Jonny
GERARD DE PELECIJN
censor
Henri Eerens