Belgisch leger neemt afscheid van Leopard-tank
Op het oefenterrein van de Navo in het Duitse Bergen-Hohne heeft het Belgische leger vandaag afscheid genomen van de Leopard-tanks. Tijdens een ceremonie nam generaal-majoor Hubert De Vos, commandant van de Landcomponent, symbolisch de huls in ontvangst van het laatste schot dat hij net zelf met een Leopard-tank had afgevuurd. Generaal vlieger Gerard Van Caelenberge, chef Defensie, was net als andere autoriteiten van Defensie aanwezig bij de plechtigheid.
Delen per e-mail
Voor generaal-majoor De Vos, die zelf met de Leopard-tank diende, was de "allerlaatste paragraaf over de geschiedenis" van de tank in het Belgische leger een emotioneel moment. "Als tankist ben ik verknocht aan het wapensysteem", zei hij op het oefenterrein in Bergen-Hohne, in de marge van de ceremonie. "Ik ben ervan overtuigd dat het een goed systeem is. Ik kijk emotioneel terug, maar heb uiteraard ook oog voor de evolutie."
In 2003 besliste de overheid de Leopard-tank uit dienst te nemen, die sinds 1967 in gebruik is binnen de Landcomponent. Er werd toen beslist van de zware capaciteit op rupsen over te gaan naar een mediumcapaciteit op wielen, lichtere en flexibelere pantservoertuigen dus. Concreet gaat het om de Piranha DF 90 en Piranha DF 30.
Valabel alternatief
"Dat is een zeer valabel alternatief, maar het is geen tank", zo stelde De Vos nog. "Het biedt niet dezelfde bescherming, tactische mobiliteit en vuurkracht. Het is wel zeer valabel in het kader van de transformatie van Defensie en de Landcomponent." De Vos vergeleek de carrière van de tank nog met die van hemzelf. Hij verlaat immers op 30 september eveneens de actieve dienst.
Tijdens een toespraak voor enkele demonstraties onderstreepte De Vos ook het belang van tanks in hedendaagse krijgsmachten. Hij verwees naar Irak en Afghanistan, waar de Verenigde Staten tanks hebben, en naar Oost-Oekraïne, waar dergelijke pantsers eveneens betrokken zijn. "Vele naties investeren nog in tanks", klonk het nog.
Op het oefenterrein toonden de verschillende bemanningen vandaag nog een laatste keer hun kunnen met de Leopard, met onder meer een "gevechtsrun" van een tankpeloton. Ook de DF 30 en DF 90 kwamen in actie, voor het oog van journalisten, militairen en genodigden. Vervolgens vuurden verschillende genodigden en hooggerangschikte militairen nog eens met de Leopard, waarna De Vos het ceremoniële laatste schot voor zijn rekening nam.
Kosovo
Aanvankelijk kocht België 334 Leopards aan. Daarvan zijn momenteel nog 83 gevechtstanks bij Defensie. Van die tanks zullen 48 te koop worden aangeboden, 24 tanks zullen tentoongesteld worden en elf tanks zullen als oefendoelwitten gebruikt worden. Het is nog niet beslist aan welke landen die 48 verkocht zullen worden. Bovendien moet het land dat de tank bouwde, in dit geval Duitsland, daarvoor goedkeuring geven.
De tank verdwijnt nog niet helemaal uit beeld. Enkele modellen, zoals brugslagtanks, pioniertanks en bergingspantsers, blijven nog in dienst van het Belgische leger.
De Belgische Leopards zijn ingezet in Kosovo, in de jaren 1990, als onderdeel van de NAVO-missie daar (KFOR). De tank heeft een vierkoppige bemanning: een tankcommandant, een kanonnier, een lader en een chauffeur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
18
OVERZICHT. Besmettingen en hospitalisaties dalen allebei weer licht
Het aantal dagelijkse hospitalisaties door het coronavirus stijgt niet meer verder door: elke dag komen er nu 145 patiënten bij, een lichte daling van 3 procent. Ook bij de besmettingscijfers zet het plateau zich verder en zien we een erg kleine daling van 3 procent. -
Antwerpen
Beloftevolle wielrenner die diploma vervalste voor topjob, komt er vanaf met 250 uur werkstraf
De 26-jarige Oskar G. uit Antwerpen krijgt een werkstraf van 250 uur voor de vervalsing van een diploma van de KU Leuven. Met dat diploma hoopte hij binnen te raken bij de Britse financiële dienstverlener Bloomberg. Oskar G. was enkele jaren geleden een beloftevol renner maar moest na dopingperikelen zijn carrière opgeven. -
-
Goedkope straaljagers: gat in de markt?
Op de Farnborough Air Show van afgelopen zomer in Engeland werden de gesprekken overheerst door het Amerikaanse gevechtstoestel van Lockheed Martin: de F-35 of Joint Strike Fighter (JSF). Het toestel wordt door een hele resem landen aangekocht en moest de ster van het evenement worden. Maar 'in the end' geraakte de JSF niet eens op de show vanwege motorproblemen. Een andere nieuwe straaljager maakte zijn internationale debuut en verraste het publiek. -
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen. -
"Defensie te weinig transparant over aankoop controversiële helikopters"
De Federale Ombudsman heeft het Ministerie van Landsverdediging op de vingers getikt in een zaak over de controversiële NH90-helikopters. Een journalistiek verzoek voor een kopie van het aankoopdossier werd verschillende keren geweigerd, met telkens bijkomende argumenten. Dat het verzoek te vaag geformuleerd zou zijn, kon volgens de Ombudsman alvast geen reden zijn, omdat Defensie zich intern zo moet organiseren dat transparantie mogelijk is. -
Dit zijn onze favoriete statement-tassen
Niets beter dan een opvallende handtas om je outfit helemaal af te maken. Ninashop.be selecteerde haar favoriete statement-tassen voor echte powervrouwen zoals jij.