België trekt NAVO-bijdrage op
De Belgische bijdrage aan het NAVO-budget stijgt in de periode 2021-2024 van 1,95 tot 2,10 procent van het totale budget van de verdragsorganisatie, goed voor een jaarlijkse som van 3,5 miljoen euro. Dat werd vernomen in diplomatieke- en regeringskringen.
Delen per e-mail
De 29 NAVO-lidstaten zijn het eens geraakt over een nieuwe financiële regeling. Die komt er vooral op vraag van de Verenigde Staten, die hun bijdrage al langer willen afbouwen.
De VS staan momenteel in voor iets meer dan 22 procent van het NAVO-budget, goed voor 2,37 miljard euro in 2019. Dat wordt vanaf 2021 afgebouwd naar 16,35 procent. Duitsland, dat momenteel 14,7 procent van het budget op zich neemt, trekt dat op naar het niveau van de Verenigde Staten. Frankrijk doet niet mee aan de oefening en blijft op 10,5 procent.
Ook ons land gaat (iets) meer bijdragen. Momenteel is België goed voor 1,95 procent van het NAVO-budget, en dat wordt opgetrokken tot 2,10 procent. In totaal gaat het om een jaarlijks kostenplaatje van 3,5 miljoen euro, dat uit de pot van Buitenlandse Zaken en Defensie moet komen.
De NAVO-lidstaten sloten in 2014 een akkoord om hun bijdrage tegen 2024 op te trekken naar 2 procent van hun nationale BBP. Op dit moment voldoen acht lidstaten daar al aan: de VS, Griekenland, Estland, Letland, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Polen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
99
Vandenbroucke spreekt zich niet uit over openen horeca, reisverbod zou worden opgeheven
“We mogen echt niet pokeren met de capaciteit en de draagkracht van onze ziekenhuizen.” Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), gezegd bij VTM NIEUWS over eventuele versoepelingen. Hij wilde zich niet uitspreken of de horecazaken zullen mogen heropenen op 1 mei. Over het verbod op niet-essentiële reizen dat geldt tot en met 18 april, zei de minister dat hij ervan uitgaat dat dit niet zal worden verlengd. Wél komen er controles en sancties voor mensen die bij terugkeer uit een rode zone zich niet laten testen. -
PREMIUM
Vriendin van uit hotelraam gevallen Damian (20) vertelt over hun laatste momenten: “Onze eerste foto was meteen ook onze laatste”
-
Aan de slag als spion bij MI6 of undercover in de VS tijdens de Koude Oorlog: deze spionageseries moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Ons aanbod van deze week? Spionnen en undercover agents, waaronder Alex Rider op Streamz, The Spy van Sacha Baron Cohen en 24 op Netflix en The Night Manager op Prime. -
-
78
Scholen na paasvakantie opnieuw open, halftijds afstandsonderwijs voor tweede en derde graad secundair
-
26
Vlaams Belang dient wetsvoorstel in dat censuur op sociale media moet verhinderen
Het Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend dat sociale media zoals Facebook en Twitter moet verhinderen om willekeurig gebruikers en ‘posts’ te verwijderen. De partij doet dat nadat vorige week de Twitterpagina van voorzitter Tom Van Grieken werd geblokkeerd. “Enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar dat wat die bedrijven niet aanstaat”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en juriste Marijke Dillen, die het voorstel indiende. -
HLN Drive
Van wellnessen tot gamen: dit zijn de meest opvallende auto-opties
Sommige auto’s hebben hele lijsten aan opties, de één al opvallender dan de andere. Maar wat is de meest opvallende comforttechnologie waar je je wagen mee kan uitrusten? HLN Drive zocht het uit. -
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden.
20 reacties
Peter Janssen
Dirk Steyaert
Frank De Rycke
Frank Louman
Denis Stock