Door de Pfos vervuiling door 3M worden bloedstalen genomen van inwoners in Zwijndrecht.
Volledig scherm
Door de Pfos vervuiling door 3M worden bloedstalen genomen van inwoners in Zwijndrecht. © Franky Verdickt

België steunt verbod op PFAS op Europees niveau

Zoals reeds aangekondigd, heeft België op de Europese Raad een verbod op PFAS gesteund. Dat is de verzamelnaam van de 'forever chemicals' waaronder ook PFOS valt, dat in hoge dosissen in Zwijndrecht werd aangetroffen.

 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Ook in Ronse hallucinante waarden toxische stoffen gevonden, toxicoloog Jan Tytgat: “Stop de lozingen in heel Vlaanderen”
  PREMIUM

  Ook in Ronse hallucinan­te waarden toxische stoffen gevonden, toxicoloog Jan Tytgat: “Stop de lozingen in heel Vlaanderen”

  Ook Ronse is hard getroffen door het PFOS-monster. Vorige week kregen enkele bewoners al te horen dat ze best geen eieren of zelf geteelde groenten eten, vanavond krijgen ze op een bewonersvergadering te weten hoe erg het probleem wel niet is. “De resultaten zijn zorgwekkend”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “We moeten in heel Vlaanderen per direct stoppen met toxisch afvalwater te lozen."