België neemt geen genoegen met minder dan Europees prijsplafond voor gas, zegt Van der Straeten
België neemt geen genoegen met de invoering van een prijsplafond voor Russisch gas. Wanneer de Europese energieministers zich morgen/vrijdag in Brussel beraden over de torenhoge prijzen, moet een algemeen prijsplafond voor gas de doelstelling zijn, zo blikte de Belgische minister Tinne Van der Straeten (Groen) vooruit. "Er is een sterke interventie op de markten nodig".
Een prijsplafond op de import van Russisch gas via pijpleidingen is een van de vijf maatregelen die de Europese Commissie naar voren heeft geschoven voor het spoedberaad van de Europese ministers. Zo'n plafond zou de inkomsten van Moskou kunnen raken, maar in de zoektocht naar oplossingen voor de torenhoge energiefactuur ziet Van der Straeten "geen toegevoegde waarde", ook niet als een eerste stap naar een breder prijsplafond.
Algemeen prijsplafond
"De oplossing om de markten te kalmeren en de prijzen naar beneden te brengen is een algemeen prijsplafond. Als we dat op een dynamische manier invoeren, dan kunnen we de prijs onder controle brengen én de bevoorradingszekerheid garanderen", maakt Van der Straeten zich sterk.
De minister bepleit een maximumprijs die op een dynamische manier berekend wordt in functie van de prijzen van vloeibaar gas op de markten buiten Europa, met name Azië. Van een echt laag plafond dat alle andere maatregelen overbodig maakt, is dan ook geen sprake.
Noodleveranciers
Sceptici van deze interventie vrezen niettemin dat een Europees plafond de schepen met vloeibaar gas naar andere oorden zal leiden, waar ze een betere prijs krijgen. Dat wil België opvangen via overeenkomsten met een aantal noodleveranciers die zich engageren om aan Europa te blijven leveren tegen de maximumprijs of lager, ook wanneer de wereldprijzen hoger zouden liggen dan het Europese plafond. Deze leveranciers zouden dan met Europees geld gecompenseerd worden voor het prijsverschil.
Voor mij is dit geen technische kwestie meer. Technici moeten de oplossing uitwerken die politici willen.
Geen sinecure
Van der Straeten erkent dat de invoering van zo'n plafond geen sinecure is. "Het is moeilijk, het is complex en er zijn risico's, maar dit zijn ongeziene tijden. Voor mij is dit geen technische kwestie meer. Technici moeten de oplossing uitwerken die politici willen", stelt ze.
België pleit al maanden voor zo'n plafond, maar vond tot dusver geen gehoor bij de Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sloot zo'n maatregel woensdag echter ook niet uit. Vrijdag wordt het vooral uitkijken naar de positie van Duitsland, dat samen met Nederland het verzet aanvoerde.
Voor de winter
Indien er vrijdag onder energieministers een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten het algemene prijsplafond zou steunen, dan moet de Commissie volgens Van der Straeten aan de slag met die politieke boodschap en snel een concreet voorstel op tafel leggen, zodat het plafond voor de winter een realiteit wordt.
Intussen blijft de minister wel ijveren voor gemeenschappelijke Europese gasaankopen om op middellange en lange termijn tegen gunstige prijsvoorwaarden gas te bekomen. Dat het idee niet van de grond komt en lidstaten intussen bilaterale deals met derde landen sluiten is "heel ontgoochelend", aldus de minister.
Stroommarkt
De Commissie bepleit ook een plafond op de inkomsten van stroomproducenten uit hernieuwbare energie en kernenergie. Die boeken momenteel grote winsten omdat ze met lagere kosten kunnen verkopen aan de prijs van de laatste aanbieder die nodig is om aan de vraag te voldoen, zijnde aanbieders van stroom uit peperduur gas. Die maatregel levert weliswaar geld op dat gebruikt kan worden om huishoudens en bedrijven te helpen met hun factuur, maar hij grijpt anderzijds ook niet rechtstreeks in op de prijs.
België kan met het voorstel leven, maar op voorwaarde dat er ook werk wordt gemaakt van een echte hervorming van het functioneren van de stroommarkt.
Lees ook:
Herbekijk ook: Rusland levert geen olie of gas meer bij prijsplafond
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Vlaamse regering wil tegen krokusvakantie stikstofakkoord op tafel hebben liggen
De Vlaamse regering mikt op de krokusvakantie voor een akkoord over stikstof. Dat is over iets meer dan twee weken. Maandag is er wel al een nieuwe ministerraad, waar Landbouwminister Jo Brouns (CD&V) groen licht hoopt te krijgen voor de verdeling van de landbouwsubsidies. De knip in de groenestroomcertificaten, het derde dossier dat de regering verdeelt, is terug naar kabinetsniveau verwezen. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
Europese Commissie wil prijsplafond voor Russisch gas, Poetin: “Geen olie of gas meer als prijsplafond er komt”
Rusland zal geen olie of gas meer leveren indien de prijzen geplafonneerd worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd. Enkele uren later kwam de Europese Commissie met haar voorstellen om de gevolgen van de torenhoge energieprijzen te temperen. Ondanks Poetins dreigementen wil Commissievoorzitter Ursula von der Leyen doorzetten met een prijsplafond voor Russisch gas. -
De Croo: “Voorstellen van Europese Commissie volstaan niet om prijzen te doen dalen”
De voorstellen die de Europese Commissie woensdag aan de lidstaten heeft overgemaakt om consumenten en bedrijven te beschermen tegen de torenhoge energieprijzen, volstaan volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) niet om de prijzen te doen dalen. -
2
Wachttijden Mijn VerbouwLening blijven in verschillende regio’s oplopen: Vlaamse regering verdriedubbelt budget energiehuizen
Wie in onder andere Antwerpen, Leuven of Mechelen een Mijn VerbouwLening aanvraagt, moet geduld hebben. De wachttijden zijn daar de afgelopen maanden namelijk nog steeds erg lang of zelfs erger geworden. De extra freelance energie-experts die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar inzette brengen dus niet meteen zoden aan de dijk. De Vlaamse regering verhoogt nu de basisfinanciering van de energiehuizen van 4,9 naar 16,1 miljoen euro, zodat er meer personeel in de energiehuizen kan komen. -
PREMIUM244
Kan vliegen vanaf Zaventem binnenkort niet meer? Zuhal Demir (N-VA) schetst doembeeld voor luchthaven
Zal u vanaf de zomer van 2024 niet meer naar zonnige oorden kunnen vliegen vanuit Zaventem? Volgens Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) dreigt elk vliegtuig aan de grond te moeten blijven staan als er niet snel een stikstofakkoord komt. Maar zo jaagt ze wel opnieuw coalitiepartner CD&V tegen zich in het harnas.
159 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMario Roman
Marc Baeyens
Lode vleminckx
Eric Nieuborg
pierre de smet