België krijgt er twee of drie gascentrales bij: “Onmogelijk te aanvaarden”, reageren milieubewegingen
De komende jaren worden in ons land twee of drie nieuwe gascentrales gebouwd. Dat heeft de ministerraad beslist. De nieuwe gascentrales moeten ervoor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken. De milieubewegingen reageren scherp op het CRM-mechanisme, dat door Groen-minister Tinne Van der Straeten en de regering werd goedgekeurd. “Subsidies voor fossiele brandstoffen kunnen we onmogelijk aanvaarden”, klinkt het.
De ministerraad keurde vandaag het wettelijk kader goed voor dat CRM-mechanisme, oftewel het capaciteitsvergoedingsmechanisme: het steunsysteem voor investeerders in extra productiecapaciteit. Die steun zal worden toegekend via een veiling. De regering heeft het volume vastgelegd voor de veiling in oktober. Het gaat om steun voor de bouw van productie die tot vier jaar nodig heeft om gebouwd te worden, bijvoorbeeld gascentrales. Maar ook andere technologie komt in aanmerking.
In oktober wordt steun toegekend voor 2,3 GW aan nieuwe capaciteit. Daarbij wordt het aantal nieuwe gascentrales beperkt tot een minimum. Concreet zullen twee tot maximum drie gascentrales worden gebouwd, elk goed voor zowat 800 MW of de capaciteit van een middelgrote kerncentrale. Wie het laagste biedt op de veiling, kan dan gaan bouwen als de nodige vergunningen binnen zijn.
Innovatieve systemen
Het CRM-mechanisme, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), moet toelaten om de omslag naar hernieuwbare energie “te versnellen” en om de nodige “flexibiliteit in ons netwerk te krijgen”. Daarbij is flexibele gascapaciteit nodig, maar de regering wil ook investeringen in andere technologieën - zoals opslag, batterijen, vraagbeheer of interconnectie - stimuleren.
Er komt dan ook een tweede veilingmoment, in 2024. Een belangrijk volume (1,4 GW) wordt daarbij gereserveerd voor dergelijke innovatieve systemen.
Bevoorradingszekerheid
De eerste veiling staat in oktober gepland. Producenten kunnen hun dossiers voorbereiden en indienen. Europa moet wel nog definitief het licht op groen zetten voor het steunmechanisme, maar uit een ontmoeting vorige week tussen Van der Straeten met Europees commissaris Margrethe Vestager bleek al dat er geen onoverkomelijke obstakels zijn.
In 2025 sluiten zeker vijf van de zeven Belgische kernreactoren. Die moeten sowieso sluiten, wegens te oud en te kostelijk om de veiligheid te garanderen. Of de twee resterende reactoren sluiten, zal later dit jaar worden beslist, afhankelijk van de bevoorradingszekerheid.
Centraal in het regeringsbeleid staan volgens de minister “bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid”.
Dit is een gemiste kans om radicaal in te zetten op innovatieve technologieën.
“Verdienstelijke beperking van schade”
De goedkeuring van het CRM-mechanisme komt voor de milieubewegingen Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie neer op een gemiste kans. Het is volgens hen onvoldoende aangetoond dat de nieuwe gascentrales nodig zijn voor het garanderen van de bevoorradingszekerheid. “Dit is een gemiste kans om radicaal in te zetten op innovatieve technologieën zoals vraagsturing en een versnelde uitbouw van hernieuwbare energie”, aldus de milieuorganisaties.
Dat er maar twee à drie nieuwe centrales bijkomen, in plaats van het dubbele waar eerder sprake van was, is een “verdienstelijke beperking van de schade”, klink het nog. De milieubewegingen wijzen vooral met een beschuldigende vinger naar de vorige regering.
Krap
Febeg, de federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, van haar kant vreest dat de bouw van twee of drie nieuwe gascentrales “te krap” is om de uitstap uit kernenergie te compenseren.
“Het vervangen van 6 GW aan nucleaire capaciteit door 2,3 GW aan gascentrales is krap”, reageert Febeg-baas Marc Van den Bosch. In 2024 wordt wel nog 1,4 GW extra capaciteit geveild. “Maar dan is het laat voor de bouw van grootschalige productie”. Volgens de sector was het realistischer geweest om drie à vier nieuwe gascentrales te bouwen. “We hadden gehoopt op 3 à 3,5 GW aan capaciteit”.
De stroomproducenten vrezen dan ook dat ons land zich bij krapte “wel heel erg afhankelijk van het buitenland maakt” voor zijn energiebevoorrading.
Duidelijkheid over steunmechanisme
Ook uit politieke hoek komt er commentaar. “Hoeveel steun kan zo’n gascentrale maximaal krijgen en hoeveel capaciteit wordt er in totaal geveild? Daarover is alvast nog geen duidelijkheid, terwijl net daarover de beslissing van de minister moest gaan”, zegt N-VA Kamerlid Bert Wollants.
Hij wijst erop dat minister Van der Straeten “er gemakkelijkheidshalve van uitgaat dat alle bestaande capaciteit wordt aangeboden. Als dat niet gebeurt, zullen het nog een heel stuk meer gascentrales worden, kleintjes en grote”, waarschuwt Wollants. “Door de jongste kerncentrales te sluiten (goed voor 2GW) blijven we koolstofarme stroom inruilen voor gascentrales die een stuk vuiler zijn”, klinkt het nog.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM39
93-jarige deelnemer hekelt inkorting Dodentocht: “65 kilometer? Dat is een boogscheut ver!”
-
Dakwerker (37) maakt dodelijke val van zes meter in Verviers
Een arbeider is gisterennamiddag van het dak van een bedrijf in Verviers gevallen. De 37-jarige man overleefde het ongeluk niet, aldus het arbeidsauditoraat. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
Sint-Job-in-'t-Goor
Bermbrand op E19 richting Nederland in Sint-Job-in-’t-Goor: twee rijstroken versperd
Op de E19 tussen Antwerpen en Breda woedde woensdagmiddag een brand op de middenberm ter hoogte van Sint-Job-in-’t-Goor. De linker- en middenrijstrook richting Nederland waren daardoor een tijdlang versperd. De brandweer kwam ter plaatse en heeft het vuur kunnen blussen. -
Mijntelco
Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
PREMIUMIzegem
Ex-politicus Björn (41) kan tent aan kanaal verlaten, stad stelt crisiswoning ter beschikking: “Eindelijk weer een koelkast, dat is zo welkom in dit weer”
173 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageersuzanna deprez
Lilianne Van Neylen
André lernout
Koert Hendrickx
marc van de poel