De gascentrale van Luminus in Wondelgem.
Volledig scherm
De gascentrale van Luminus in Wondelgem. © Wannes Nimmegeers

België krijgt er twee of drie gascentrales bij: “Onmogelijk te aanvaarden”, reageren milieubewegingen

De komende jaren worden in ons land twee of drie nieuwe gascentrales gebouwd. Dat heeft de ministerraad beslist. De nieuwe gascentrales moeten ervoor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken. De milieubewegingen reageren scherp op het CRM-mechanisme, dat door Groen-minister Tinne Van der Straeten en de regering werd goedgekeurd. “Subsidies voor fossiele brandstoffen kunnen we onmogelijk aanvaarden”, klinkt het.

171 reacties

 • André lernout

  1 maand geleden
  Ze denken nu na de kernenergie betere en propere brandstofcentrales te plaatsen. Hewel bende dommeriken, dit is een zéér grote misvatting. Kernenergie van de laatste generatie had al lang in bedrijf moeten zijn waaronder 2 centrales in Doel! Klungelt maar verder zoals bij 3M, die zijn nu ook wakker gesprongen "van niets bewust".
 • Koert Hendrickx

  2 maanden geleden
  Graag verder met de kerncentrales aub. Goedkope en propere energie. Wat hebben die groene jongens daar in feite tegen ?
 • marc van de poel

  2 maanden geleden
  Per definitie heb ik niet veel problemen met gascentrales. Ik heb wel problemen met de subsidies die men aan vervuilende centrales geeft EN subsidies die men aan elektrische wagens geeft, die met vervuilende stroom rondrijden. Hypocrisie ten top.
 • Ronny Ooijen

  3 maanden geleden
  Misschien dat René Verhoeven ook nog de 6 juiste cijfers van de lotto of de datum wanneer we van het corona virus verlost zijn kan vermelden aangezien hij toch in de toekomst kan kijken. En dan verteld hij anderen dat ze niet op hun buikgevoel af moeten gaan.
 • René Verhoeven

  3 maanden geleden
  De jongste drie kerncentrales kunnen nog makkelijk 25 jaar draaien zonder problemen, zijn daar ook voor ontworpen en gebouwd, ze zijn afgeschreven en leveren dus de goedkoopste energie voor het moment en ideaal als basislast. Het is dus absurd om deze te sluiten en te investeren in nieuwe vervuilende gascentrales die heel veel subsidies nodig hebben om te kunnen gebouwd worden. Kernafval is er al voor 100000 jaar, dus die 100 jaar extra zal echt geen verschil maken.
 1. Derde meer Vlaamse bedrijven in Chinese handen sinds 2018

  Derde meer Vlaamse bedrijven in Chinese handen sinds 2018

  Zeker 99 ondernemingen uit de niet-financiële economie zijn voor minstens 50 procent in handen van een Chinese eigenaar. In 2018 ging het nog om 73 bedrijven, een toename van bijna 36 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) opvroeg bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Dit toont de stijgende invloed van China in onze economie, we moeten waakzaam blijven dat er geen strategische sectoren uit onze handen glippen”, aldus Deckmyn.