Beeld ter illustratie. Wallonië produceert elk jaar zowat twee miljoen kerstbomen.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Wallonië produceert elk jaar zowat twee miljoen kerstbomen. © AFP

België is na Denemarken de grootste Europese exporteur van kerstbomen

Per jaar worden in Wallonië ongeveer twee miljoen kerstbomen geteeld. Ze worden verkocht aan groothandels en bijna 85 procent wordt uitgevoerd. België is daarmee na Denemarken de grootste Europese exporteur van kerstbomen. Dat heeft het Waalse Agentschap voor de Bevordering van Kwalitatieve Landbouw (Apaq-W) maandag bekendgemaakt in de aanloop naar de eindejaarsfeesten.

 1. Overal sneuvelen kerstmarkten, maar is dat wel nodig? Steven Van Gucht waarschuwt: “Een gecoördineerde aanpak is nodig, anders verschuift het probleem”
  PREMIUM

  Overal sneuvelen kerstmark­ten, maar is dat wel nodig? Steven Van Gucht waarschuwt: “Een gecoördi­neer­de aanpak is nodig, anders verschuift het probleem”

  Nee, kerstmarkten zijn geen virushotspots - toch niet als ze in de openlucht plaatsvinden. Dat zeggen virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Toch sneuvelen ze - na Leuven en Gent - in Vlaamse steden aan hetzelfde tempo als er sparren worden gerooid. Is het burgemeesterspaniek? Of zit er een economische reden achter? “Wat vooral nodig is, is een gecoördineerde aanpak. Want als de ene gemeente afgelast en de andere niet, verschuift het probleem. Sterker nog, dan wordt die éne kerstmarkt net drukker dan voorzien. En mogelijk wel gevaarlijker.”
 1. “Elk jaar zeiden we tijdens ons bezoek aan de kerstmarkt: ‘Onze boom zou hier toch ook niet misstaan’. Als grap. En nu staat hij hier écht”
  PREMIUM
  Brussel

  “Elk jaar zeiden we tijdens ons bezoek aan de kerstmarkt: ‘Onze boom zou hier toch ook niet misstaan’. Als grap. En nu staat hij hier écht”

  25 jaar lang stond hij in hun voortuin in Dilbeek, als gerecupereerde kerstboom uit het appartementje van oma. Maar wat begon als boompje van een halve meter, groeide uit tot een kolos waarvan de wortels de oprit ruïneerden. En dus beslisten Paul Vierendeels (69) en Annemie Soete (65) om hun spar te schenken aan de stad Brussel. Sinds gisteren staat hij daar te blinken op de Grote Markt. “De burgemeester kwam ons zeggen dat ze nog nooit zo’n mooie kerstboom hebben gehad.”
 2. Op zoek naar een koptelefoon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment
  Hardware Info

  Op zoek naar een koptele­foon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment

  De soldenperiode is volop aan de gang en we bevinden ons in de periode rond Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Hoog tijd dus om jezelf dus even extra te verwennen, met een headset bijvoorbeeld. Techexpert en hoofdredacteur bij Hardware Info Frank Everaardt wijst je de weg naar dé koopjes van het moment, met aandacht voor gamers, sporters, vergadertijgers, bingewatchers en alles daartussen.