De verlichte Eiffeltoren.  Dankzij de aanvoer uit ons land bleef het licht afgelopen jaar branden in Parijs.
Volledig scherm
De verlichte Eiffeltoren. Dankzij de aanvoer uit ons land bleef het licht afgelopen jaar branden in Parijs. © REUTERS

België hofleverancier energie in Frankrijk en Duitsland

België was vorig jaar een cruciale schakel voor de energievoor­ziening van de twee grote buurlanden Frankrijk en Duitsland. Dankzij de aanvoer uit ons land bleef het licht branden in Parijs en was er warmte in Duitse huizen en bedrijven, schrijft De Tijd vandaag.

  1. Gezocht: vrijwilligers om met kwetsbare groepen op vakantie te trekken. “Een kind dat van vader een Jupiler-vlag meekrijgt als slaapzak, dat is toch even slikken”
    PREMIUM
    3

    Gezocht: vrijwilli­gers om met kwetsbare groepen op vakantie te trekken. “Een kind dat van vader een Jupiler-vlag meekrijgt als slaapzak, dat is toch even slikken”

    De vraag naar vakanties voor kinderen en jongeren is groter dan het aanbod. Door een teruglopend aantal vrijwilligers nijpt het vooral bij vakanties en kampen voor kwetsbare doelgroepen. Een aantal kinderen zullen niet op vakantie kunnen vertrekken, aldus Rode Kruis-Vlaanderen. “Als die kinderen je bij het afscheid met tranen in de ogen een knuffel geven, weet je waarom je het doet”, getuigt vrijwilliger Xander Cottens.
  2. Werkgevers kreunen onder laatste loonsverhoging: “Ontslagen dreigen in 1 op de 3 bedrijven”
    PREMIUM
    Politiek

    Werkgevers kreunen onder laatste loonsverho­ging: “Ontslagen dreigen in 1 op de 3 bedrijven”

    U zult niet klagen, na de laatste loonsverhoging met 11 procent die 1 miljoen werkenden op 1 januari kregen. Maar de bedrijven en ondernemingen kreunen eronder: de loonmassa is intussen met 25 à 30 miljard euro toegenomen. Als gevolg halen de bedrijven de broeksriem aan: “In 1 op de 3 bedrijven worden mensen niet vervangen of zullen er ontslagen vallen.” En hoe moet het dan verder in 2023? Vier werkgeversorganisaties beantwoorden vijf prangende vragen.