Vrouwen en kinderen in een kamp voor familieleden van buitenlandse IS-strijders in het noorden van Syrië.
Volledig scherm
Vrouwen en kinderen in een kamp voor familieleden van buitenlandse IS-strijders in het noorden van Syrië. © AFP

België hoeft van rechter kinderen van Syriëstrijders toch niet terug te halen

De Belgische staat is dan toch niet verplicht om tien kinderen van IS-strijders, noch hun ouders naar België te halen. Ook moet de staat geen dwangsommen betalen. Het beroep van de ouders van de IS-kinderen daartoe is verworpen, schrijven De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

 1. Haar eerste zoontje noemde ze "strijder" en op geboortekaartje prijkte een mitrailleur: portret van één van de IS-weduwen die België moet laten terugkeren
  PREMIUM

  Haar eerste zoontje noemde ze "strijder" en op geboorte­kaart­je prijkte een mitrail­leur: portret van één van de IS-weduwen die België moet laten terugkeren

  Drie Antwerpse vrouwelijke Syriëstrijders worden wellicht woensdag samen met zes van hun kinderen vanuit Turkije naar België gerepatrieerd. Het gaat om Bouchra Abouallal (26), Nadia Baghouri (28) en Tatiana Wielandt (27). Bij aankomst zullen de vrouwen naar de gevangenis worden overgebracht, de kinderen zullen in het ziekenhuis worden onderzocht. Er wordt bekeken of de kinderen bij hun grootouders kunnen worden opgevangen. Hoe een Vlaams meisje uitgroeide tot een geradicaliseerde vrouw die twee keer naar oorlogsgebied trok met haar kroost.
 1. Kort geding kinderen Syriëstrijders: uitspraak op 4 november

  Kort geding kinderen Syriëstrij­ders: uitspraak op 4 november

  Het Brusselse hof van beroep doet voor 4 november uitspraak over het kort geding dat zes kinderen van IS-strijders en hun ouders hebben ingesteld tegen de Belgische staat. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg had beslist dat de Belgische staat alles in het werk moest stellen om de kinderen naar België te halen. De ouders waren tegen die beslissing in beroep gegaan omdat de rechtbank van eerste aanleg had geoordeeld dat zij geen bijstand moesten krijgen.