België herdenkt einde Eerste Wereldoorlog
Vandaag is de 101ste verjaardag van de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Koning Filip was aanwezig op de militaire plechtigheid ter ere van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel. De overledenen van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945 worden hierbij herdacht. In het West-Vlaamse Ieper werd de wapenstilstand traditioneel met een misviering, gevolgd door de Poppy Parade en een ceremonie onder de Menenpoort herdacht. In Antwerpen werd Wapenstilstand in verschillende districten herdacht. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei in zijn toespraak dat het stadsbestuur in een nieuwe herdenkingscultuur zal investeren, omdat dit stukje geschiedenis nooit vergeten mag worden.
Delen per e-mail
Bij aankomst nam koning Filip eerst de tijd om het tentoongestelde eredetachement te schouwen en te groeten. Na het neerleggen van de bloemenkrans wakkerde de koning de Eeuwige Vlam van de Congreskolom aan. Ten slotte begroette de koning nog de voorzitters van de vaderlandslievende verenigingen en de grootoorlogsinvaliden. “Leve de koning” weerklonk meermaals toen de koning nadien nog de tijd nam om het aanwezige publiek te begroeten. Intussen werden er vanuit het Warandepark 21 kanonschoten gelost.
De federale regering, vertegenwoordigd door premier Sophie Wilmès en de ministers Koen Geens, Pieter De Crem en Didier Reynders en de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael en Sabine Laruelle, legden ook een bloemenkrans neer aan het graf van de onbekende soldaat. Nadien volgde nog een defilé van de aanwezige troepen van Defensie. Op de herdenking was ook een grote groep van zowat 800 jongeren van de Baden Powell Belgian Lonescouts aanwezig.
Herdenking aan de Menenpoort
In de Westhoek vinden op 11 november tal van plechtigheden plaats ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar de grootste ceremonie vindt ieder jaar plaats in Ieper.
De dag startte met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort voor de kransneerlegging en een speciale editie van de Last Post. Die was ook op een groot scherm te zien op de Ieperse Grote Markt.
Later op de dag volgt nog het concert The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal.
Door het slechte weer viel de opkomst wat tegen, langs het parcours stonden hier en daar enkele tientallen aanwezigen. Onder de Menenpoort was het wel afgeladen vol. Er vielen behalve de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Vld) en het schepencollege weinig bekende gezichten te bespeuren. Waar vorig jaar nog tal van prominente politici op het appel waren voor de honderdste herdenking, waren dit jaar alleen lokale politici aanwezig.
(Lees verder onder de foto’s)
Kransneerleggingen in Antwerpen
De plechtigheden in Antwerpen begonnen met een eerbetoon op de begraafplaats Schoonselhof, waar vertegenwoordigers van de vrijzinnigen en de vier grootste religies een korte toespraak hielden en kransen neerlegden.
Jonge lopers renden daarna met een fakkel voor de vrede naar het Monument van de Gesneuvelden in het Antwerpse stadspark, waar de volgende plechtigheid plaatsvond. In aanwezigheid van onder meer provinciecommandant Paul Haccuria, districtsburgemeester Paul Cordy en arrondissementscommissaris Bram Abrams nam burgemeester Bart De Wever de fakkel in ontvangst.
“Wij kunnen ons vandaag niet inbeelden welke ellende onze voorvaderen tijdens de oorlogsjaren beleefd hebben. Wij hebben nu een goed leven, maar daarvoor werden zware offers betaald. We moeten die geschiedenis bewaren, ook al zijn de laatste Antwerpse getuigen stilaan aan het verdwijnen. Daarom zal de Stad investeren in een nieuwe herdenkingscultuur om de herinnering levend te houden”, zei Bart De Wever.
Onder begeleiding van de Koninklijke muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen legden burgerlijke en militaire overheden, alsook een afvaardiging van oud-strijders, weerstanders en politieke gevangenen, kransen neer aan de voet van het monument. De plechtigheid werd afgesloten met een uitvoering van de Last Post en het Vlaamse en Belgische volkslied. Ook in de andere districten van de stad vonden herdenkingsplechtigheden plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Brussel Betoging voor overleden Ibrahima (23) ontspoort volledig: meer dan 100 arrestaties, relschoppers bekogelen politiekantoor met molotovcocktails
Meer dan 400 mensen hebben woensdag betoogd bij het Noordstation in Brussel om duidelijkheid te vragen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed zaterdagavond nadat hij door de politie was opgepakt. De optocht verliep aanvankelijk vreedzaam, maar omstreeks 16 uur sloeg de sfeer om. Betogers gooiden met stenen en stichtten brand. De oproerpolitie kwam massaal ter plaatse en zette het waterkanon in. Een jongen van 17 jaar raakte gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen werd hij door de politie geslagen met een wapenstok. Ook vier agenten liepen verwondingen op. “Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd”, laat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) weten via Twitter. -
PREMIUM
Ziekenhuizen ongerust over coronavarianten: “Bij tweede golf konden we vanaf nul beginnen. Nu niet”
-
-
Protest op sociale media tegen vernietiging systeem terugdraaiende teller: “Laten we met z'n allen onze zonnepanelen uitschakelen”
Het Grondwettelijk Hof heeft gisteren de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, en daarop komt nu protest, onder meer via een Facebookgroep. Zo wordt in ‘Boycot de afschaf van de terugdraaiende meter’ opgeroepen om alle zonnepanelen in het land voor een dag uit te schakelen. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
België voert strengere regels in voor reizigers van buiten EU
Ons land scherpt de regels aan voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU naar België komen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Reizigers zullen het PLF-document moeten invullen ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België.
1 reactie
Freddy Naegels