Gaston Eyskens leidde van 26 juni 1958 tot 6 november 1958 de misschien wel bekendste minderheidsregering in de Belgische geschiedenis.
Volledig scherm
Gaston Eyskens leidde van 26 juni 1958 tot 6 november 1958 de misschien wel bekendste minderheidsregering in de Belgische geschiedenis. © rv

België had wel eens eerder een minderheidsregering, “maar een succes werd dat nooit”

Dat Charles Michel besluit om zonder N-VA voort te gaan en een minderheidsregering te vormen met MR, CD&V en Open Vld is geen primeur in de Belgische geschiedenis. Verschillende christendemocraten leidden al een minderheidskabinet. "Maar zo'n experiment werd nooit een succes", zegt politicoloog Nicolas Bouteca. "Het zit niet in onze traditie.”

6 reacties

 • Jos Verelst

  4 jaar geleden
  Dat zou pas leuk worden als Michel, tegen de zin van de Open VLD, een wisselmeerderheid moet vinden zonder Open VLD voor het dossier van de zware beroepen. Kafka in het kwadraat !
 • Roger Duyssens

  4 jaar geleden
  Het is wel zo dat deze regeringen nog een langere periode voor de boeg hadden. Voor deze regering is er eigenlijk maar één ding van groot belang dat is de begroting voor 2019 goedkeuren. Wat de partijen nu ook zeggen de andere dossiers die zouden moeten opgelost worden hadden ook zonder deze crisis waarschijnlijk geen oplossing gekregen voor het einde van de legislatuur, daarvoor was het water nog veel te diep tussen de partners.
 • christian demeester

  4 jaar geleden
  En zo wordt er weer een loopje genomen met de democratie.
 • Patrick morel

  4 jaar geleden
  Alle regeringen van vroeger zijn verantwoordelijk voor een ingewikkeld België, een landje met hoge belastingen, een landje vol schulden, een dure wafelijzerpolitiek. Geen enkele zou ik een succes noemen.
 • Herman Bliki

  4 jaar geleden
  Is er ooit al een regering geweest dat als een succes kan herinnerd worden ?
 1. EXCLUSIEVE VIDEO. De ultieme luxeleugen van Jean-Pierre Van Rossem: Het diepvriesgraf van ‘Niki’ dat in 1989 wereldnieuws was, maar dat vandaag niemand meer kent
  Play
  De Keuze van Dany
  16

  EXCLUSIEVE VIDEO. De ultieme luxeleugen van Jean-Pier­re Van Rossem: het diepvries­graf van ‘Niki’ dat in 1989 wereld­nieuws was, maar dat vandaag niemand meer kent

  De dood van ‘Niki’ Annys is in 1989 wereldnieuws. Ze is de tweede echtgenote van de flamboyante beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem. In ‘De keuze van Dany’ zie je hoe de beursbubbel rond Van Rossem barst en de cel dreigt. In een ultieme poging om zijn vel te redden geeft hij de dood van de Brugse kappersdochter op als reden waarom hij zijn schuldeisers niet kan betalen. Hij laat voor haar een diepvriesgraf bouwen in Knesselare. De halve wereldpers zakt naar het Meetjesland af. Vandaag heerst de rust. “Niki wie?”, klinkt het als we polsen naar ‘le tombe frigo’. Tot we de naam Jean-Pierre Van Rossem laten vallen. Bekijk hierboven het onwaarschijnlijke verhaal.