Belgen zwijgen over huurinkomsten uit buitenland
Ongeveer 48.000 Belgen hebben in 2009 in hun belastingen aangifte gedaan van buitenlandse onroerende inkomsten. "Te weinig", zo oordeelt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen, "want 108.000 Belgen hebben een tweede huis in het buitenland." Aangifte van buitenlandse onroerende inkomsten is verplicht in ons land, ook al worden ze niet belast.
Delen per e-mail
Ten opzicht van 2008 is het aantal aangegeven buitenlandse eigendommen met 3 procent gestegen. Ook dat vindt Van der Maelen te weinig, aangezien het aantal aangiftes tussen 2005 en 2006 nog met 50 procent steeg.
Die stijging kwam niet uit vrije wil. Vijf jaar geleden bezorgde de Franse fiscus op vraag van ons land een lijst met alle onroerende eigendommen van Belgische belastingplichtigen. Dat en de berichtgeving in de pers zorgden voor een sterke stijging van het aantal aangiftes.
Uitgedoofd effect
Volgens Van der Maelen zijn die effecten nu uitgedoofd. De Belgische fiscus heeft sindsdien bij geen enkel ander land om zo'n lijst gevraagd, wat volgens de sp.a-er de stagnatie van de cijfers verklaart.
Lijsten van andere landen
Van der Maelen: "De samenwerking met Frankrijk bewijst dat controle efficiënt kan en dat het resultaten oplevert. Financiën moet dan ook dringend werk maken van het opvragen van dergelijke lijsten bij andere landen, te beginnen bij de populaire vakantiebestemmingen zoals Spanje, Italië, Marokko en Turkije."
Fiscale rechtvaardigheid
Iedere belastingplichtige moet zijn buitenlandse onroerende inkomsten aangeven, ook al worden die in België niet belast. Volgens Van der Maelen is het een kwestie van "fiscale rechtvaardigheid", zodat fiscale fraude opgespoord kan worden en de financiële draagkracht van eigenaars in het buitenland niet onderschat wordt. (belga/edp)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Uitrol slimme meters tijdelijk on hold gezet bij eigenaars van zonnepanelen
-
PREMIUM
ANNO 2021. Luc Deleu (74): “Na het ontbijt vul ik steevast de moeilijkste sudoku uit de krant in”
-
-
PREMIUM
Moeten scholen binnenkort opnieuw sluiten? Met deze vier maatregelen hoeft het zo ver niet te komen
-
Nieuwe autoverzekeringsmakelaar Independer: bereken online jouw voordeligste autoverzekering
Vanaf maandag 18 januari lanceert DPG Media Independer.be als onafhankelijke online verzekeringsmakelaar in België. Particulieren kunnen op de site de voor hen meest voordelige autoverzekering afsluiten nadat ze prijzen en dekkingen hebben vergeleken. Later dit jaar wordt het gamma aan verzekeringsproducten verruimd. -
Update Duizenden sociale huurders verdienen eigenlijk te veel
Alleenstaanden die een sociale woning willen huren, mogen een netto belastbaar inkomen hebben van maximum 18.788 euro. Duizenden huurders verdienen echter meer dan die grens, zo blijkt uit de cijfers die Mercedes Van Volcem (Open Vld) opvroeg bij minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). -
Vervoersarmoede komt voor bij alle lagen van de bevolking
Er is niet één oplossing om vervoersarmoede te bestrijden omdat het in alle lagen van de bevolking voorkomt. Dat blijkt uit een onderzoek rond de onderliggende factoren van vervoersarmoede van Mobiel 21 en Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. Opmerkelijk: 1 op de 5 geen kwaliteitsvolle voeding kopen zonder openbaar vervoer.