Pexels
Volledig scherm
© Pexels

"Belg maakt nog te weinig gebruik van bemiddeling”

In 2020 werden om en bij de 7.000 bemiddelingen uitgevoerd in België. In de eerste helft van 2021 vonden er al 5.000 plaats. “Ondanks de spectaculaire groei en de vele voordelen van bemiddeling, stapt de Belg nog te vaak naar de rechter” zegt de Federale Bemiddelingscommissie (FBC). Die wil bemiddeling nog meer promoten als volwaardig alternatief voor geschillenbeslechting.

 1. Burgers steeds vaker met klachten naar Hoge Raad voor Justitie

  Burgers steeds vaker met klachten naar Hoge Raad voor Justitie

  De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) heeft in 2021 in totaal 364 klachtendossiers afgesloten, goed voor 639 klachten in totaal. De advies- en onderzoekscommissies hebben zich voor 172 klachten bevoegd verklaard. Uiteindelijk zijn 45 klachten gegrond gebleken. Burgers vinden steeds vaker de weg naar de Raad met hun klachten over justitie, maar de meerderheid van de ingediende klachten behoort niet tot de bevoegdheid van de HRJ, blijkt donderdag uit het jaarverslag.
 2. Pick-uptrucks tot 15.000 euro duurder doordat fiscaal voordeel wegvalt
  Play

  Pick-uptrucks tot 15.000 euro duurder doordat fiscaal voordeel wegvalt

  Vanaf 1 januari worden pick-uptrucks even zwaar belast als gewone personenwagens. Dat werd bevestigd aan VTM Nieuws. Nu moeten eigenaars van een pick-up een lagere verkeersbelasting betalen en zijn ze vrijgesteld van de inschrijvingstaks. Dat fiscaal voordeel is oneerlijk en valt daarom weg, besliste de Vlaamse regering. Daardoor zouden nieuwe eigenaars in het eerste jaar alleen al tot 15.000 euro extra moeten ophoesten.
 1. Minister Crevits neemt extra maatregelen om sluiting kinderopvanginitiatieven op te vangen

  Minister Crevits neemt extra maatrege­len om sluiting kinderop­vangi­ni­ti­a­tie­ven op te vangen

  De Vlaamse regering neemt extra maatregelen om lokale besturen en ouders te ondersteunen bij de sluiting van kinderopvanginitiatieven. Zo zullen er voortaan niet enkel subsidies zijn voor noodopvang als het gaat over een sluiting door handhavingsmaatregelen, maar ook bij sluitingen om financiële redenen of overmacht. Ook de periode waarin kinderen elders tijdelijk opvang kunnen krijgen, wordt verlengd van 6 tot 18 maanden. Dat zegt minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) bij VTM Nieuws.
 2. Burenbemiddelaars aan het woord: "Veel mensen durven zelfs niet aanbellen bij hun buren”
  PREMIUM

  Burenbemid­de­laars aan het woord: "Veel mensen durven zelfs niet aanbellen bij hun buren”

  Vanaf 1 september wordt in ons land de allereerste wet van kracht die burenruzies moet beslechten. Dat ze welkom is, is duidelijk: het gedwongen thuiszitten tijdens de coronatijd heeft het aantal meldingen van burenruzies bij de verschillende instanties doen toenemen. Maar wat verandert er nu precies? En hoe pak je burenhinder het best aan? In deze reeks verduidelijken we niet enkel de nieuwe regels, maar bekijken we ook voor- en nadelen van de verschillende stappen naar een oplossing: van bemiddelaar of wijkagent tot vrederechter.